Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Kremowy labneh z karmelizowaną marchewką https://mlecznakuchnia.pl/kremowy-labneh-z-karmelizowana-marchewka/ |
KROK 1:
Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli i wlej na drobne sitko i pozostaw w lodówce na około 10-12 godzin. Jeśli nie masz drobnego sitka możesz użyć lnianej ściereczki lub gazy.
KROK 2:
Marchewki dokładnie oczyść, odetnij nać i marchewki przekrój na pół.
KROK 3:
Oliwę wymieszaj z miodem, szczyptą słodkiej papryki i soli. Marchewki posmaruj marynatą. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15-20 minut.
KROK 4:
Po 10-12 godzinach, powstały serek wymieszaj ze startym czosnkiem, sokiem z połowy cytryny, szczyptą soli, pieprzem.
KROK 5:
Doprawiony serek ułóż na talerzu, na wierzch ułóż marchewki, całość posyp posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami.