Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kremowy labneh z karmelizowaną marchewką
https://mlecznakuchnia.pl/kremowy-labneh-z-karmelizowana-marchewka/

Kremowy labneh z karmelizowaną marchewką

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Do podania:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Kuchnia Bliskiego Wschodu to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Przygotowując to danie w swojej kuchni możesz wysłać w podróż swoje kubki smakowe nie wychodząc z domu, a co najważniejsze, nie szukając sklepu z żywnością orientalną. Wystarczy, że jogurt naturalny zostawisz na drobnym sitku w lodówce, a po kilku godzinach zasmakujesz aksamitnego serka. Dopełnieniem smaku będzie karmelizowana, pieczona marchewka. Tego po prostu musisz spróbować.

porada dietetyka:

KROK 1:

Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli i wlej na drobne sitko i pozostaw w lodówce na około 10-12 godzin. Jeśli nie masz drobnego sitka możesz użyć lnianej ściereczki lub gazy.

KROK 2:

Marchewki dokładnie oczyść, odetnij nać i marchewki przekrój na pół.

KROK 3:

Oliwę wymieszaj z miodem, szczyptą słodkiej papryki i soli. Marchewki posmaruj marynatą. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15-20 minut.

KROK 4:

Po 10-12 godzinach, powstały serek wymieszaj ze startym czosnkiem, sokiem z połowy cytryny, szczyptą soli, pieprzem.

KROK 5:

Doprawiony serek ułóż na talerzu, na wierzch ułóż marchewki, całość posyp posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami.