Kremowy deser waniliowy
z sosem malinowym
porcje: 4
kalorie: 278.8
opis
Delikatny, kremowy deser na bazie śmietanki i skyru z soczystymi malinami idealnie sprawdzi się na upalny dzień, jako dodatek do popołudniowej kawy. Wypróbuj koniecznie i umil sobie popołudnie!
składniki
- 200 g słodkiej śmietanki
- 300 g skyru naturalnego
- 2 łyżki żelatyny
- 40 g cukru lub ksylitolu
- laska wanilii
- 200 g świeżych lub mrożonych malin
Dodatkowo do podania:
- mięta
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Żelatynę zalej 40 ml gorącej wody i rozpuść, następnie odstaw do wystudzenia.
KROK 2:
Laskę wanilii przetnij i wyjmij ziarenka. Śmietankę ubij delikatnie mikserem z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj skyr i wymieszaj.
KROK 3:
Przestudzoną żelatynę połącz ze śmietanką i skyrem, przelej do filiżanek lub pucharków i odstaw do lodówki na około 3-4 godziny.
KROK 4:
Maliny ugnieć widelcem lub zmiksuj blenderem. Jeśli przygotowałeś deser w filiżankach to ogrzej je w ciepłej wodzie, następnie wyjmij deser na talerzyk i polej malinami. Jeśli deser jest w pucharkach, polej po prostu malinami i gotowe!
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 278,8 kcal, czyli 13,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 13,2 g |
Tłuszcz | 15,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 26,5 g |
Błonnik pokarmowy | 3,3 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
19% | 49% | 35.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- W zdrowej diecie jest miejsce na małe przyjemności, wystarczy, że wkomponujemy je w codzienne menu, wówczas zmiany będą zachodziły przyjemniej, a my nie będziemy mieli poczucia, że coś nas omija. Ważne jednak by podstawą diety były zdrowe i pełnowartościowe produkty takie jak warzywa i owoce.
- Jeśli chcesz przygotować jeszcze bardziej odchudzony deser, wymień słodką śmietankę na dodatkowy jogurt typu skyr, zaoszczędzisz tym samym sporą dawkę tłuszczu.
- Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.