Kremowa zupa dyniowa

z imbirem i kurkumą

fot. Patrycja Kulczycka
4
(4)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-40 min.

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 168

udostępnij

opis

Jesienna królowa, która nadaje się niemal do wszystkiego. Można z niej przygotować placuszki, ciasto, dodać do sałatki i makaronu. Bogactwo witaminy A, C i potasu. I choć kojarzy nam się raczej z maskaradą z końca października to rewelacyjnie sprawdzi się jako składnik sycącej i aromatycznej zupy. Jej lekko słodki smak przełamany kwaśnym jogurtem to istna eksplozja smaków. Tego połączenia musisz koniecznie spróbować.

składniki

  • 600 g dyni (gramatura po obraniu)
  • 100 g ziemniaków
  • 100 g śmietanki słodkiej 12% tłuszczu
  • 10 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
  • 100 g cebuli
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo do podania:

  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 20 g nasion granatu (1,5 łyżki)
  • 5 g pestek dyni

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, wymierz pestki i pokrój ją w kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.

Krok 2

W rondelku z grubym dnem podduś pokrojoną cebulkę, następnie dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną dynię i ziemniaki, następnie całość zalej szklanką wody i bulionem, garnek przykryj i gotuj warzywa do miękkości.

Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie dodaj starty imbir, kurkumę, szczyptę soli,  sok z cytryny, całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 4

Do zupy dodaj słodką śmietankę, całość zmiksuj na krem.

Krok 5

Gotową zupę przelej do miseczek, dodaj na wierzch kleks z jogurtu, pestki dyni i nasiona granatu.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 168 kcal czyli 8,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 9,8 g
Tłuszcz 4,1 g
Węglowodany przyswajalne 19 g
Błonnik pokarmowy 5 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

23.3% 22.1% 54.6%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Dynia jest problematyczna podczas obierania z uwagi na swoją strukturę. Jeśli masz więcej czasu, możesz pokroić dynię na kawałki, wyjąć pestki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia. Piecz dynię w 180 st. C przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij ją i przestudź. Po przestudzeniu dynię łatwiej będzie obierać. Nadmiar dyni możesz śmiało zamrozić lub zmiksować na puree i zostawić do wykorzystania np. do placuszków.
  • Nie wyrzucaj pestek dyni! Pozbaw je błonek i wyłóż na papier do pieczenia, możesz wstawić je do nagrzanego i wyłączonego piekarnika lub ułóż w suszarce do owoców i warzyw i wysusz. Pestki dyni są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Pamiętaj jednak, że 100g pestek dyni to 50g tłuszczu i aż 560 kcal. Są wartościowe ale wysoko energetyczne, dlatego warto je stosować jako chrupiący dodatek do zupy czy innych dań.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 4

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.