Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Kremowa zupa dyniowa https://mlecznakuchnia.pl/kremowa-zupa-dyniowa/ |
Dynię obierz, wymierz pestki i pokrój ją w kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.
W rondelku z grubym dnem podduś pokrojoną cebulkę, następnie dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną dynię i ziemniaki, następnie całość zalej szklanką wody i bulionem, garnek przykryj i gotuj warzywa do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj starty imbir, kurkumę, szczyptę soli, sok z cytryny, całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
Do zupy dodaj słodką śmietankę, całość zmiksuj na krem.
Gotową zupę przelej do miseczek, dodaj na wierzch kleks z jogurtu, pestki dyni i nasiona granatu.