Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kremowa zupa dyniowa
https://mlecznakuchnia.pl/kremowa-zupa-dyniowa/

Kremowa zupa dyniowa

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Jesienna królowa, która nadaje się niemal do wszystkiego. Można z niej przygotować placuszki, ciasto, dodać do sałatki i makaronu. Bogactwo witaminy A, C i potasu. I choć kojarzy nam się raczej z maskaradą z końca października to rewelacyjnie sprawdzi się jako składnik sycącej i aromatycznej zupy. Jej lekko słodki smak przełamany kwaśnym jogurtem to istna eksplozja smaków. Tego połączenia musisz koniecznie spróbować.

porada dietetyka:

Krok 1

Dynię obierz, wymierz pestki i pokrój ją w kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.

Krok 2

W rondelku z grubym dnem podduś pokrojoną cebulkę, następnie dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną dynię i ziemniaki, następnie całość zalej szklanką wody i bulionem, garnek przykryj i gotuj warzywa do miękkości.

Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie dodaj starty imbir, kurkumę, szczyptę soli,  sok z cytryny, całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 4

Do zupy dodaj słodką śmietankę, całość zmiksuj na krem.

Krok 5

Gotową zupę przelej do miseczek, dodaj na wierzch kleks z jogurtu, pestki dyni i nasiona granatu.