Krem z pieczonych warzyw
z jogurtem naturalnym i pestkami dyni
porcje: 4
kalorie: 216.5
opis
Jeśli szukasz pomysłu na lekki, sycący, a zarazem rozgrzewający posiłek to świetnie się składa. Zupa krem z pieczonych warzyw jest właśnie tym, czego szukasz. Lekka i zdrowa propozycja na jesienne i zimowe chłody sprawdzi się idealnie. A co najcenniejsze? Możesz ją przygotować w większej ilości, zapasteryzować lub zamrozić i cieszyć się jej aromatycznym smakiem, kiedy tylko najdzie na to ochota.
składniki
- 300 g batatów
- 300 g czerwonej papryki
- 100 g marchewki
- 50 g cebuli
- 10 g oliwy z oliwek
- 30 g suchych nasion czerwonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- koperek
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z limonki
Do podania:
- pestki dyni
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Bataty obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę również obierz i pokrój. Paprykę przetnij na pół, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
KROK 2:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż pokrojone warzywa i wstaw do piekarnika na około 20 minut.
KROK 3:
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w kostkę. Do rondelka wlej oliwę, dodaj starty czosnek, posiekaną cebulę i podsmaż, wlej 2 szklanki wody, zagotuj. Do gotującej się wody wsyp soczewicę, gotuj około 10 minut.
KROK 4:
Po upieczeniu z papryki zdejmij skórkę, pozostałe warzywa włóż do bulionu z soczewicą, dopraw 1/2 łyżeczką soli, pieprzem, sokiem z limonki i słodką papryką, całość zmiksuj na krem.
KROK 5:
Zupę podawaj z jogurtem naturalnym i pestkami dyni.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 216,5 kcal, czyli 10,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7 g |
Tłuszcz | 6,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 30,5 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
12.9% | 22.1% | 65% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Zupy kremy to zazwyczaj niskoenergetyczne, aromatyczne posiłki, które rewelacyjnie sprawdzają się na chłodniejsze dni jako pożywny posiłek. Jednak warto wspomnieć, że podczas przyjmowania posiłków płynnych żołądek ulega szybszemu opóźnieniu, a co za tym idzie uczucie sytości towarzyszy krócej. Dlatego dobrym zabiegiem jest dodatek białka i tłuszczu do przecieranych zup, na przykład w postaci nasion roślin strączkowych, jogurtu i nasion lub pestek. Dzięki takiemu zabiegowi indeks glikemiczny posiłku będzie niższy a uczucie sytości będzie towarzyszyło dłużej.