Krem z pieczonych warzyw

z jogurtem naturalnym i pestkami dyni

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 216.5

udostępnij

opis

Jeśli szukasz pomysłu na lekki, sycący, a zarazem rozgrzewający posiłek to świetnie się składa. Zupa krem z pieczonych warzyw jest właśnie tym, czego szukasz. Lekka i zdrowa propozycja na jesienne i zimowe chłody sprawdzi się idealnie. A co najcenniejsze? Możesz ją przygotować w większej ilości, zapasteryzować lub zamrozić i cieszyć się jej aromatycznym smakiem, kiedy tylko najdzie na to ochota.

składniki

  • 300 g batatów
  • 300 g czerwonej papryki
  • 100 g marchewki
  • 50 g cebuli
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 30 g suchych nasion czerwonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • koperek
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Do podania:

  • pestki dyni

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Bataty obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę również obierz i pokrój. Paprykę przetnij na pół, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.

KROK 2:

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż pokrojone warzywa i wstaw do piekarnika na około 20 minut. 

KROK 3:

Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w kostkę. Do rondelka wlej oliwę, dodaj starty czosnek, posiekaną cebulę i podsmaż, wlej 2 szklanki wody, zagotuj. Do gotującej się wody wsyp soczewicę, gotuj około 10 minut.

KROK 4:

Po upieczeniu z papryki zdejmij skórkę, pozostałe warzywa włóż do bulionu z soczewicą, dopraw 1/2 łyżeczką soli, pieprzem, sokiem z limonki i słodką papryką, całość zmiksuj na krem.

KROK 5:

Zupę podawaj z jogurtem naturalnym i pestkami dyni.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 216,5 kcal, czyli 10,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7 g
Tłuszcz 6,7 g
Węglowodany przyswajalne 30,5 g
Błonnik pokarmowy 5 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

12.9% 22.1% 65%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Zupy kremy to zazwyczaj niskoenergetyczne, aromatyczne posiłki, które rewelacyjnie sprawdzają się na chłodniejsze dni jako pożywny posiłek. Jednak warto wspomnieć, że podczas przyjmowania posiłków płynnych żołądek ulega szybszemu opóźnieniu, a co za tym idzie uczucie sytości towarzyszy krócej. Dlatego dobrym zabiegiem jest dodatek białka i tłuszczu do przecieranych zup, na przykład w postaci nasion roślin strączkowych, jogurtu i nasion lub pestek. Dzięki takiemu zabiegowi indeks glikemiczny posiłku będzie niższy a uczucie sytości będzie towarzyszyło dłużej.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.