Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Krem z pieczonych warzyw https://mlecznakuchnia.pl/krem-z-pieczonych-warzyw/ |
KROK 1:
Bataty obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę również obierz i pokrój. Paprykę przetnij na pół, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
KROK 2:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż pokrojone warzywa i wstaw do piekarnika na około 20 minut.
KROK 3:
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w kostkę. Do rondelka wlej oliwę, dodaj starty czosnek, posiekaną cebulę i podsmaż, wlej 2 szklanki wody, zagotuj. Do gotującej się wody wsyp soczewicę, gotuj około 10 minut.
KROK 4:
Po upieczeniu z papryki zdejmij skórkę, pozostałe warzywa włóż do bulionu z soczewicą, dopraw 1/2 łyżeczką soli, pieprzem, sokiem z limonki i słodką papryką, całość zmiksuj na krem.
KROK 5:
Zupę podawaj z jogurtem naturalnym i pestkami dyni.