Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Krem z pieczonych warzyw
https://mlecznakuchnia.pl/krem-z-pieczonych-warzyw/

Krem z pieczonych warzyw

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Do podania:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Jeśli szukasz pomysłu na lekki, sycący, a zarazem rozgrzewający posiłek to świetnie się składa. Zupa krem z pieczonych warzyw jest właśnie tym, czego szukasz. Lekka i zdrowa propozycja na jesienne i zimowe chłody sprawdzi się idealnie. A co najcenniejsze? Możesz ją przygotować w większej ilości, zapasteryzować lub zamrozić i cieszyć się jej aromatycznym smakiem, kiedy tylko najdzie na to ochota.

porada dietetyka:

KROK 1:

Bataty obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę również obierz i pokrój. Paprykę przetnij na pół, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.

KROK 2:

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż pokrojone warzywa i wstaw do piekarnika na około 20 minut. 

KROK 3:

Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w kostkę. Do rondelka wlej oliwę, dodaj starty czosnek, posiekaną cebulę i podsmaż, wlej 2 szklanki wody, zagotuj. Do gotującej się wody wsyp soczewicę, gotuj około 10 minut.

KROK 4:

Po upieczeniu z papryki zdejmij skórkę, pozostałe warzywa włóż do bulionu z soczewicą, dopraw 1/2 łyżeczką soli, pieprzem, sokiem z limonki i słodką papryką, całość zmiksuj na krem.

KROK 5:

Zupę podawaj z jogurtem naturalnym i pestkami dyni.