Kopytka twarogowe w śmietanowym sosie
z kurkami i bobem
porcje: 2
kalorie: 560
opis
Kluski to czysty gluten? Nie w tym przypadku! Przedstawiam pomysł na wytrawne wysokobiałkowe kopytka twarogowe z delikatnym sosem kurkowym i bobem. Sezonowe danie, którego musisz spróbować!
składniki
Kopytka twarogowe:
- 250 g chudego twarogu
- 1 jajko (rozmiar L)
- 120 g mąki orkiszowej
- 200 g bobu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sos kurkowy:
- 150 g kurek
- 100 ml śmietany 18% tłuszczu
- 5 g oliwy z oliwek
- 30 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta tymianku
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Twaróg zmiksuj blenderem na aksamitna masę. Następnie dodaj jajko, wymieszaj, dopraw szczyptą soli, pieprzem, dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Po wyrobieniu ciasta, podziel je na 2 części, uformuj wałek, następnie pokrój go na romby.
KROK 2:
Do rondelka wlej wodą, wsyp szczyptą soli, zagotuj. Do gotującej się wody wkładaj porcjami kopytka, gotuj do momentu wypłynięcia. Odcedź na sitku.
KROK 3:
W osobnym rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli, ugotuj bób. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą i obierz, ze skórek.
KROK 3:
W międzyczasie przygotuj sos kurkowy: cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek zetrzyj na tarce. Kurki zasyp 1/2 łyżeczki soli, następnie zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie brud i piasek powinny opaść na dno. Kurki wyjmij z wody i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż, następnie dodaj kurki. Całość smaż około 5-7 minut. Po tym czasie dodaj 3 łyżki wody, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem oraz tymiankiem. Całość gotuj około 5 minut.
KROK 4:
Kopytka podawaj z sosem kurkowym i bobem, posypane posiekaną natka pietruszki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 560 kcal, czyli 28% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 34,4 g |
Tłuszcz | 17,3 g |
Węglowodany przyswajalne | 63,5 g |
Błonnik pokarmowy | 8,5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
25% | 28% | 47% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Dodatek twarogu do ciasta na kopytka, zwiększa wartość odżywczą posiłku. Pozwala zwiększyć ilość białka i zoptymalizować wahania glikemii poposiłkowej.
- Jeśli chcesz przygotować ten posiłek poza sezonem letnim, śmiało możesz wymienić kurki na pieczarki, a bób świeży na mrożony.
- Jeśli chcesz zmniejszyć energetyczność posiłku, zamiast śmietany 18% tłuszczu możesz zamienić śmietanę na 12% tłuszczu lub po prostu serek twarożkowy, który ma około 8% tłuszczu.