Kopytka twarogowe w śmietanowym sosie

z kurkami i bobem

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 560

udostępnij

opis

Kluski to czysty gluten? Nie w tym przypadku! Przedstawiam pomysł na wytrawne wysokobiałkowe kopytka twarogowe z delikatnym sosem kurkowym i bobem. Sezonowe danie, którego musisz spróbować!

składniki

Kopytka twarogowe:

  • 250 g chudego twarogu
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 200 g bobu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sos kurkowy:

  • 150 g kurek
  • 100 ml śmietany 18% tłuszczu
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 30 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta tymianku

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem na aksamitna masę. Następnie dodaj jajko, wymieszaj, dopraw szczyptą soli, pieprzem, dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Po wyrobieniu ciasta, podziel je na 2 części, uformuj wałek, następnie pokrój go na romby.

KROK 2:

Do rondelka wlej wodą, wsyp szczyptą soli, zagotuj. Do gotującej się wody wkładaj porcjami kopytka, gotuj do momentu wypłynięcia. Odcedź na sitku.

KROK 3:

W osobnym rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli, ugotuj bób. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą i obierz, ze skórek.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj sos kurkowy: cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek zetrzyj na tarce. Kurki zasyp 1/2 łyżeczki soli, następnie zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie brud i piasek powinny opaść na dno. Kurki wyjmij z wody i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż, następnie dodaj kurki. Całość smaż około 5-7 minut. Po tym czasie dodaj 3 łyżki wody, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem oraz tymiankiem. Całość gotuj około 5 minut.

KROK 4:

Kopytka podawaj z sosem kurkowym i bobem, posypane posiekaną natka pietruszki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 560 kcal, czyli 28% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 34,4 g
Tłuszcz 17,3 g
Węglowodany przyswajalne 63,5 g
Błonnik pokarmowy 8,5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

25% 28% 47%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Dodatek twarogu do ciasta na kopytka, zwiększa wartość odżywczą posiłku. Pozwala zwiększyć ilość białka i zoptymalizować wahania glikemii poposiłkowej.
  • Jeśli chcesz przygotować ten posiłek poza sezonem letnim, śmiało możesz wymienić kurki na pieczarki, a bób świeży na mrożony.
  • Jeśli chcesz zmniejszyć energetyczność posiłku, zamiast śmietany 18% tłuszczu możesz zamienić śmietanę na 12% tłuszczu lub po prostu serek twarożkowy, który ma około 8% tłuszczu.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.