Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kopytka twarogowe w śmietanowym sosie
https://mlecznakuchnia.pl/kopytka-twarogowe-w-smietanowym-sosie/

Kopytka twarogowe w śmietanowym sosie

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Kopytka twarogowe:

Sos kurkowy:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Kluski to czysty gluten? Nie w tym przypadku! Przedstawiam pomysł na wytrawne wysokobiałkowe kopytka twarogowe z delikatnym sosem kurkowym i bobem. Sezonowe danie, którego musisz spróbować!

porada dietetyka:

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem na aksamitna masę. Następnie dodaj jajko, wymieszaj, dopraw szczyptą soli, pieprzem, dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Po wyrobieniu ciasta, podziel je na 2 części, uformuj wałek, następnie pokrój go na romby.

KROK 2:

Do rondelka wlej wodą, wsyp szczyptą soli, zagotuj. Do gotującej się wody wkładaj porcjami kopytka, gotuj do momentu wypłynięcia. Odcedź na sitku.

KROK 3:

W osobnym rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli, ugotuj bób. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą i obierz, ze skórek.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj sos kurkowy: cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek zetrzyj na tarce. Kurki zasyp 1/2 łyżeczki soli, następnie zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie brud i piasek powinny opaść na dno. Kurki wyjmij z wody i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż, następnie dodaj kurki. Całość smaż około 5-7 minut. Po tym czasie dodaj 3 łyżki wody, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem oraz tymiankiem. Całość gotuj około 5 minut.

KROK 4:

Kopytka podawaj z sosem kurkowym i bobem, posypane posiekaną natka pietruszki.