Kokosowo-orkiszowe pancakes
z owocami i skyrem
porcje: 2
kalorie: 406
opis
Szukasz pomysłu na odżywcze, słodkie śniadanie lub pełnowartościową przekąskę w amerykańskim stylu? Bez znaczenia na jaki posiłek przygotujesz kokosowo-orkiszowe pancakes, za każdym razem będą smakować równie wyjątkowo. Wypróbuj koniecznie!
składniki
- 80 ml mleka 2% tłuszczu
- 2 jajka (rozmiar L)
- 20 g mąki orkiszowej jasnej
- 40 g mąki kokosowej
- 15 g cukru lub ksylitolu
- 150 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
Dodatkowo do podania:
- 100 g sezonowych owoców lub owoców mrożonych
- płatki kokosa
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Białka oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę.
KROK 2:
Osobno wymieszaj mąki i proszek do pieczenia, dodaj cukier, mleko, wymieszaj.
KROK 3:
Wymieszane składniki delikatnie połącz z ubitym białkiem.
KROK 4:
Rozgrzej patelnię z olejem.
KROK 5:
Ciasto nakładaj porcjami na rozgrzana patelnię, łyżką formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
KROK 6 :
Placuszki podawaj z jogurtem, owocami i płatkami kokosa.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 406 kcal, czyli 20,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 21,3 g |
Tłuszcz | 12 g |
Węglowodany przyswajalne | 50,5 g |
Błonnik pokarmowy | 10 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
20% | 26% | 54% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Podwajając porcję ciasta możesz przygotować więcej placuszków, dzięki czemu przygotujesz posiłek na kolejny dzień. Takie działanie pozwala na lepszą organizację posiłków, a co za tym idzie zdrowsze odżywianie oraz rzadsze sięganie po gotowe, przetworzone dania.
- Gotowe ciasto na placuszki możesz również zamrozić w pojemniczkach na kostki lodu, dzięki czemu w każdej chwili będziesz mógł przygotować placuszki na świeżo.
- Placuszki możesz podawać z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi, dzięki czemu o każdej porze roku placuszki zyskają nowego charakteru. W sezonie zimowym, rewelacyjnie sprawdzą się owoce mrożone, na przykład jagody lub maliny.
- Jeśli potrzebujesz bardziej energetycznego śniadania, jednak nie chcesz by było ono dużo większe objętościowo? Dodaj do placuszków masło orzechowe, wystarczy łyżeczka (10g) by podnieść energetyczność placuszków o 70 kcal.