Kanapki z serkiem ricotta

oraz włoskimi orzechami i miodem

fot. Dorota Osóbka
3.7
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 5 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 260

udostępnij

opis

Te kanapki to prawdziwy hit. Pokocha je cała rodzina. Dziecinnie proste i nieziemsko pyszne. Są też błyskawiczne w przygotowaniu – ich zrobienie zajmie Ci zaledwie 5 minut. Pełnoziarniste pieczywo, delikatna i kremowa ricotta, słodki miód oraz orzechy pełne korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i składników mineralnych. Jedna kanapka to świetny pomysł na zdrową, słodką przekąskę w ciągu dnia. A dwie – idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie.

składniki

  • 80 g chleba żytniego razowego, najlepiej na zakwasie (2 kromki)
  • 90 g sera ricotta
  • 25 g orzechów włoskich (6 orzechów, waga bez łupinek)
  • 12 g płynnego miodu (1 łyżka)

przygotowanie krok po kroku

Na kromkach pieczywa równomiernie rozsmaruj serek ricotta. Orzechy pokrusz na nieregularne kawałki i posyp nimi kanapki. Na koniec całość polej płynnym miodem. I już gotowe! Delektuj się smakiem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 260 kcal czyli 13% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 9,5 g
Tłuszcz 11,8 g
Węglowodany przyswajalne 26,8 g
Błonnik pokarmowy 4,2 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

14.6% 40.8% 44.6%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Zamiast serka ricotta do przygotowania kanapek możesz wykorzystać także ulubiony twarogowy serek kanapkowy o naturalnym smaku. Warto jednak wiedzieć, że choć ricotta wyglądem bardzo przypomina serki twarogowe to bardzo różni się od nich składem. Serki twarogowe powstają głównie z białek kazeinowych, które stanowią około 80% wszytkich białek w pełnym mleku. Natomiast ricotta w swoim składzie zawiera głownie białka serwatkowe (szczególnie albuminy i globuliny), które w pełnym mleku stanowią jedynie 20% białek. Białka serwatkowe mają wiele zalet. Są łatwiej niż kazeina trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Mają też bardzo korzystny skład aminokwasowy, przez co często wykorzystywane są do produkcji odżywek białkowych stosowanych przez osoby aktywne fizycznie. W porównaniu z serkami twarogowymi serek ricotta zawiera też więcej wapnia.
  • Jeśli zdecydujesz się zastąpić serek ricotta twarożkiem do smarowania pieczywa uważnie czytaj etykiety, bo na sklepowych półkach znajdziesz bardzo szeroki asortyment – serki naturalne, śmietankowe, jogurtowe. Bardzo różnią się od siebie składem, kalorycznością i ilością tłuszczu. Te najmniej kaloryczne mają zaledwie 80-90 kcal i 3-5 g tłuszczu na 100 g. Zaś te najbardziej kaloryczne mogą mieć nawet 260 kcal i 24 g tłuszczu na 100 g. Wybierz, który wolisz, ale wybieraj świadomie.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.7 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.