Kanapki z pastą z twarogu i buraka

udekorowane pistacjami i ogórkiem

fot. Dorota Osóbka
3.6
(5)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 480

udostępnij

opis

Gdy nie masz pomysłu na śniadanie, a w lodówce zostało Ci trochę pieczonego lub gotowanego buraka to zrób z niego pyszną pastę kanapkową. Do jej przygotowania potrzebujesz jeszcze tylko twarogu, trochę przypraw i odrobinę jogurtu (najlepiej greckiego) dla uzyskania smarownej konsystencji. Wystarczy kilka minut, a przy pomocy blendera te proste składniki zamienisz w przepyszne danie o niesamowitym kolorze. Kanapki udekoruj plasterkami ogórka, posyp białym twarogiem i kontrastującymi w kolorze pistacjami. Już sam widok tych kanapek dodaje energii i pozytywnie nastraja na nadchodzący dzień. A smak jest jeszcze lepszy.

składniki

  • 100 g pieczywa żytniego pełnoziarnistego na zakwasie (3 bardzo cienkie kromki)
  • 120 g chudego twarogu (1/2 kostki; 100 g do pasty + 20 g do dekoracji kanapek)
  • 70 g gotowanego lub pieczonego buraka (1/2 średniej sztuki)
  • 15 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu (1 płaska łyżka)
  • 3 g tartego chrzanu (1/2 małej łyżeczki, ilość do smaku)
  • kilka kropel soku z cytryny (do smaku)
  • czosnek granulowany (do smaku)
  • mielony kmin rzymski (1-2 szczypty, do smaku)
  • sól i pieprz (do smaku)

Dodatkowo do podania:

  • 25 g ogórka (kilka plasterków, można dodać więcej)
  • 15 g łuskanych orzechów pistacjowych (ok. 20 sztuk; waga niełuskanych będzie około dwa razy większa)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do misy blendera włóż ugotowanego lub pieczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka. Dodaj 100 g twarogu, niewielką ilość jogurtu greckiego, odrobinę tartego chrzanu, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy – mielony kmin rzymski, granulowany czosnek, szczyptę pieprzu i 2 szczypty soli. Całość dokładnie zmiksuj ręcznym blenderem tak, by uzyskać kremową pastę o jednolitej konsystencji. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.

Krok 2

Gotową pastę rozsmaruj równomiernie na kromkach pieczywa. Na każdej kanapce ułóż dekoracyjnie plasterki ogórka. Kanapki posyp wyłuskanymi i pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami pistacjowymi. Pozostałą niewielką ilość twarogu (20 g) pokrusz w palcach i dekoracyjnie posyp nim kanapki. Podawaj od razu. Smacznego!

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 480 kcal czyli 24% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 34,8 g
Tłuszcz 10,3 g
Węglowodany przyswajalne 56,2 g
Błonnik pokarmowy 11,1 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

29% 19.3% 51.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Z podanej w przepisie ilości składników przygotujesz aż 3 kanapki. Cała porcja to ilość idealna na sycące śniadanie.
  • Pół porcji (czyli 1,5 kanapki = 240 kcal) będzie odpowiednie na małą przekąskę w ciągu dnia (np. drugie śniadanie lub podwieczorek).
  • Ale przepis na pastę z twarogu i buraka możesz wykorzystać także na kolację. Wystarczą tylko małe modyfikacje, by w niemal nieodczuwalny sposób zmniejszyć kaloryczność porcji, aż o 100 kcal. Co ważne, ilość pasty twarogowo-buraczanej pozostanie bez zmian. Wystarczy, że zrezygnujesz z 1 kromki chleba (zjesz 2 zamiast 3 kromek), a ilość kalorycznych orzechów pistacjowych zmniejszysz zaledwie o 5 g (czyli zjesz 10 g zamiast 15 g). Jednocześnie, by zwiększyć poczucie poposiłkowej sytości możesz o 50 g zwiększyć ilość dodanego do dania niskokalorycznego ogórka. Pokrój go w słupki i podaj obok kanapek. W ten prosty sposób zmniejszysz kaloryczność porcji z 480 kcal na 380 kcal. A to ilość idealna na lekką kolację. Zmniejszy się też znacząco ilość węglowodanów w całej porcji (o około 15 g).

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.6 / 5. Liczba głosów: 5

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.