Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kanapki z pastą z twarogu i buraka
https://mlecznakuchnia.pl/kanapki-z-pasta-z-twarogu-i-buraka/

Kanapki z pastą z twarogu i buraka

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

krótki opis:

Gdy nie masz pomysłu na śniadanie, a w lodówce zostało Ci trochę pieczonego lub gotowanego buraka to zrób z niego pyszną pastę kanapkową. Do jej przygotowania potrzebujesz jeszcze tylko twarogu, trochę przypraw i odrobinę jogurtu (najlepiej greckiego) dla uzyskania smarownej konsystencji. Wystarczy kilka minut, a przy pomocy blendera te proste składniki zamienisz w przepyszne danie o niesamowitym kolorze. Kanapki udekoruj plasterkami ogórka, posyp białym twarogiem i kontrastującymi w kolorze pistacjami. Już sam widok tych kanapek dodaje energii i pozytywnie nastraja na nadchodzący dzień. A smak jest jeszcze lepszy.

porada dietetyka:

Krok 1

Do misy blendera włóż ugotowanego lub pieczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka. Dodaj 100 g twarogu, niewielką ilość jogurtu greckiego, odrobinę tartego chrzanu, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy – mielony kmin rzymski, granulowany czosnek, szczyptę pieprzu i 2 szczypty soli. Całość dokładnie zmiksuj ręcznym blenderem tak, by uzyskać kremową pastę o jednolitej konsystencji. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.

Krok 2

Gotową pastę rozsmaruj równomiernie na kromkach pieczywa. Na każdej kanapce ułóż dekoracyjnie plasterki ogórka. Kanapki posyp wyłuskanymi i pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami pistacjowymi. Pozostałą niewielką ilość twarogu (20 g) pokrusz w palcach i dekoracyjnie posyp nim kanapki. Podawaj od razu. Smacznego!