Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Kanapki z pastą z twarogu i buraka https://mlecznakuchnia.pl/kanapki-z-pasta-z-twarogu-i-buraka/ |
Do misy blendera włóż ugotowanego lub pieczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka. Dodaj 100 g twarogu, niewielką ilość jogurtu greckiego, odrobinę tartego chrzanu, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy – mielony kmin rzymski, granulowany czosnek, szczyptę pieprzu i 2 szczypty soli. Całość dokładnie zmiksuj ręcznym blenderem tak, by uzyskać kremową pastę o jednolitej konsystencji. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Gotową pastę rozsmaruj równomiernie na kromkach pieczywa. Na każdej kanapce ułóż dekoracyjnie plasterki ogórka. Kanapki posyp wyłuskanymi i pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami pistacjowymi. Pozostałą niewielką ilość twarogu (20 g) pokrusz w palcach i dekoracyjnie posyp nim kanapki. Podawaj od razu. Smacznego!