Kanapki z pastą z twarogu i buraka
udekorowane pistacjami i ogórkiem
porcje: 1
kalorie: 480
opis
Gdy nie masz pomysłu na śniadanie, a w lodówce zostało Ci trochę pieczonego lub gotowanego buraka to zrób z niego pyszną pastę kanapkową. Do jej przygotowania potrzebujesz jeszcze tylko twarogu, trochę przypraw i odrobinę jogurtu (najlepiej greckiego) dla uzyskania smarownej konsystencji. Wystarczy kilka minut, a przy pomocy blendera te proste składniki zamienisz w przepyszne danie o niesamowitym kolorze. Kanapki udekoruj plasterkami ogórka, posyp białym twarogiem i kontrastującymi w kolorze pistacjami. Już sam widok tych kanapek dodaje energii i pozytywnie nastraja na nadchodzący dzień. A smak jest jeszcze lepszy.
składniki
- 100 g pieczywa żytniego pełnoziarnistego na zakwasie (3 bardzo cienkie kromki)
- 120 g chudego twarogu (1/2 kostki; 100 g do pasty + 20 g do dekoracji kanapek)
- 70 g gotowanego lub pieczonego buraka (1/2 średniej sztuki)
- 15 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu (1 płaska łyżka)
- 3 g tartego chrzanu (1/2 małej łyżeczki, ilość do smaku)
- kilka kropel soku z cytryny (do smaku)
- czosnek granulowany (do smaku)
- mielony kmin rzymski (1-2 szczypty, do smaku)
- sól i pieprz (do smaku)
Dodatkowo do podania:
- 25 g ogórka (kilka plasterków, można dodać więcej)
- 15 g łuskanych orzechów pistacjowych (ok. 20 sztuk; waga niełuskanych będzie około dwa razy większa)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do misy blendera włóż ugotowanego lub pieczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka. Dodaj 100 g twarogu, niewielką ilość jogurtu greckiego, odrobinę tartego chrzanu, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy – mielony kmin rzymski, granulowany czosnek, szczyptę pieprzu i 2 szczypty soli. Całość dokładnie zmiksuj ręcznym blenderem tak, by uzyskać kremową pastę o jednolitej konsystencji. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Krok 2
Gotową pastę rozsmaruj równomiernie na kromkach pieczywa. Na każdej kanapce ułóż dekoracyjnie plasterki ogórka. Kanapki posyp wyłuskanymi i pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami pistacjowymi. Pozostałą niewielką ilość twarogu (20 g) pokrusz w palcach i dekoracyjnie posyp nim kanapki. Podawaj od razu. Smacznego!
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 480 kcal czyli 24% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 34,8 g |
Tłuszcz | 10,3 g |
Węglowodany przyswajalne | 56,2 g |
Błonnik pokarmowy | 11,1 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
29% | 19.3% | 51.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Z podanej w przepisie ilości składników przygotujesz aż 3 kanapki. Cała porcja to ilość idealna na sycące śniadanie.
- Pół porcji (czyli 1,5 kanapki = 240 kcal) będzie odpowiednie na małą przekąskę w ciągu dnia (np. drugie śniadanie lub podwieczorek).
- Ale przepis na pastę z twarogu i buraka możesz wykorzystać także na kolację. Wystarczą tylko małe modyfikacje, by w niemal nieodczuwalny sposób zmniejszyć kaloryczność porcji, aż o 100 kcal. Co ważne, ilość pasty twarogowo-buraczanej pozostanie bez zmian. Wystarczy, że zrezygnujesz z 1 kromki chleba (zjesz 2 zamiast 3 kromek), a ilość kalorycznych orzechów pistacjowych zmniejszysz zaledwie o 5 g (czyli zjesz 10 g zamiast 15 g). Jednocześnie, by zwiększyć poczucie poposiłkowej sytości możesz o 50 g zwiększyć ilość dodanego do dania niskokalorycznego ogórka. Pokrój go w słupki i podaj obok kanapek. W ten prosty sposób zmniejszysz kaloryczność porcji z 480 kcal na 380 kcal. A to ilość idealna na lekką kolację. Zmniejszy się też znacząco ilość węglowodanów w całej porcji (o około 15 g).