Kanapki z pastą jajeczną bez majonezu
z wędzonym twarogiem, skyrem i rzodkiewkami
porcje: 2
kalorie: 446
opis
Jeśli rano nie masz czasu na pracochłonne śniadanie to pasta jajeczna z wędzonym twarogiem, skyrem i rzodkiewkami sprawdzi się znakomicie. Zrób ją wieczorem dnia poprzedniego, a rano przygotowanie pysznych kanapek dla całej rodziny zajmie Ci tylko 5 minut - tyle, ile trwa pokrojenie chleba i nałożenie na niego gotowej pasty. Pastę możesz też zrobić od razu na 2-3 dni - będzie tak samo smaczna i wartościowa.
składniki
Pasta:
- 2 jajka (rozmiar L)
- 120 g wędzonego twarogu (mniej niż 1/2 opakowania)
- 75 g skyru naturalnego 0% tłuszczu (1/2 małego opakowania)
- 70 g rzodkiewek (5-7 sztuk)
- 15 g szczypiorku (ok. 1/2 małego pęczka)
- sól, pieprz (najlepiej biały) – do smaku
Dodatkowo:
- 160 g chleba żytniego razowego, najlepiej ze słonecznikiem (4 kromki, czyli po 2 kromki na każdą porcję)
- 30 g kiełków słonecznika – można więcej
- 20-30 g roszponki, rukoli lub sałaty – można więcej
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo – włóż je do garnka, zalej zimną wodą i ustaw średnią moc palnika. Od czasu zagotowania wody, gotuj ok. 9-10 minut, na małej mocy palnika. Po tym czasie jajka natychmiast zalej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Krok 2
Wędzony twaróg włóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Ostudzone jajka obierz, drobno posiekaj i dodaj do twarogu. Dodaj też skyr i pokrojony drobno szczypiorek. Rzodkiewki umyj, posiekaj w drobną kostkę i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli pasta jest zbyt sucha – dodaj trochę więcej skyru. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Na kromkach pieczywa ułóż umyte i osuszone listki roszponki, rukoli lub sałaty. Na kanapkach rozsmaruj gotową pastę. Całość udekoruj kiełkami słonecznika i ewentualnie plasterkami rzodkiewki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 450 kcal czyli 22,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 27,3 g |
Tłuszcz | 19,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 37,3 g |
Błonnik pokarmowy | 8,5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
24.3% | 38.8% | 36.9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
Klasyczna pasta jajeczna przez wiele osób przygotowywana jest z dodatkiem majonezu. Jest to jednak bardzo tłusty i kaloryczny dodatek (1 łyżka majonezu ma ok. 170-200 kcal). Świetnym sposobem zastąpienia majonezu jest wykorzystanie skyru, którego gęsta, kremowa konsystencja znakomicie sprawdza się we wszelkiego rodzaju pastach. Skyr w porównaniu do majonezu ma ponad 10 razy mniej kalorii. Jest też bogaty w pełnowartościowe białko, a niemal nie zawiera tłuszczu. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki to prócz skyru dodaj do pasty także odrobinę ostrej musztardy.