Kanapki z pastą jajeczną bez majonezu

z wędzonym twarogiem, skyrem i rzodkiewkami

fot. Dorota Osóbka
3.3
(4)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 446

udostępnij

opis

Jeśli rano nie masz czasu na pracochłonne śniadanie to pasta jajeczna z wędzonym twarogiem, skyrem i rzodkiewkami sprawdzi się znakomicie. Zrób ją wieczorem dnia poprzedniego, a rano przygotowanie pysznych kanapek dla całej rodziny zajmie Ci tylko 5 minut - tyle, ile trwa pokrojenie chleba i nałożenie na niego gotowej pasty. Pastę możesz też zrobić od razu na 2-3 dni - będzie tak samo smaczna i wartościowa.

składniki

Pasta:

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 120 g wędzonego twarogu (mniej niż 1/2 opakowania)
  • 75 g skyru naturalnego 0% tłuszczu (1/2 małego opakowania)
  • 70 g rzodkiewek (5-7 sztuk)
  • 15 g szczypiorku (ok. 1/2 małego pęczka)
  • sól, pieprz (najlepiej biały) – do smaku

Dodatkowo:

  • 160 g chleba żytniego razowego, najlepiej ze słonecznikiem (4 kromki, czyli po 2 kromki na każdą porcję)
  • 30 g kiełków słonecznika – można więcej
  • 20-30 g roszponki, rukoli lub sałaty – można więcej

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo – włóż je do garnka, zalej zimną wodą i ustaw średnią moc palnika. Od czasu zagotowania wody, gotuj ok. 9-10 minut, na małej mocy palnika. Po tym czasie jajka natychmiast zalej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.

Krok 2

Wędzony twaróg włóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Ostudzone jajka obierz, drobno posiekaj i dodaj do twarogu. Dodaj też skyr i pokrojony drobno szczypiorek. Rzodkiewki umyj, posiekaj w drobną kostkę i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli pasta jest zbyt sucha – dodaj trochę więcej skyru. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Na kromkach pieczywa ułóż umyte i osuszone listki roszponki, rukoli lub sałaty. Na kanapkach rozsmaruj gotową pastę. Całość udekoruj kiełkami słonecznika i ewentualnie plasterkami rzodkiewki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 450 kcal czyli 22,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 27,3 g
Tłuszcz 19,4 g
Węglowodany przyswajalne 37,3 g
Błonnik pokarmowy 8,5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

24.3% 38.8% 36.9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka

Klasyczna pasta jajeczna przez wiele osób przygotowywana jest z dodatkiem majonezu. Jest to jednak bardzo tłusty i kaloryczny dodatek (1 łyżka majonezu ma ok. 170-200 kcal). Świetnym sposobem zastąpienia majonezu jest wykorzystanie skyru, którego gęsta, kremowa konsystencja znakomicie sprawdza się we wszelkiego rodzaju pastach. Skyr w porównaniu do majonezu ma ponad 10 razy mniej kalorii. Jest też bogaty w pełnowartościowe białko, a niemal nie zawiera tłuszczu. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki to prócz skyru dodaj do pasty także odrobinę ostrej musztardy.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.3 / 5. Liczba głosów: 4

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.