Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Kanapki z pastą jajeczną bez majonezu https://mlecznakuchnia.pl/kanapki-z-pasta-jajeczna-bez-majonezu/ |
Jajka ugotuj na twardo - włóż je do garnka, zalej zimną wodą i ustaw średnią moc palnika. Od czasu zagotowania wody, gotuj ok. 9-10 minut, na małej mocy palnika. Po tym czasie jajka natychmiast zalej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Wędzony twaróg włóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Ostudzone jajka obierz, drobno posiekaj i dodaj do twarogu. Dodaj też skyr i pokrojony drobno szczypiorek. Rzodkiewki umyj, posiekaj w drobną kostkę i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli pasta jest zbyt sucha - dodaj trochę więcej skyru. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na kromkach pieczywa ułóż umyte i osuszone listki roszponki, rukoli lub sałaty. Na kanapkach rozsmaruj gotową pastę. Całość udekoruj kiełkami słonecznika i ewentualnie plasterkami rzodkiewki.