Kalafiorowe placuszki z mozzarellą,

parmezanem i siemieniem lnianym

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 465

udostępnij

opis

Jak kalafior to tylko z masełkiem i bułką tartą? Być może takie wspomnienia niesie za sobą widok tej jarzyny. Kalafior jednak, to warzywo, z którego można przygotować więcej smacznych i sycących posiłków. Jednym z pomysłów są delikatne, sycące placuszki z kalafiora z ciągnącą się mozzarellą, które rewelacyjnie sprawdzą się na szybki, letni obiad, II śniadanie czy kolację.

składniki

  • 125 g kalafiora
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 30 g mąka orkiszowa pełnoziarnista (1,5 łyżki)
  • 45 g mozzarelli
  • 5 g siemienia lnianego
  • 10 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
  • 3 g czosnku (1 ząbek)
  • 10 g tartego parmezanu
  • 40 g cebuli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo do podania:

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • rukola

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Kalafior zetrzyj na tarce lub w melakserze. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

KROK 2:

Starty kalafior wymieszaj z jajkiem, mąką, cebulą, siemieniem lnianym, pokruszoną mozzarellą i tartym parmezanem, składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

KROK 3:

Na patelni rozgrzej olej. Ciasto nakładaj porcjami, przy pomocy łyżki na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron.

KROK 4:

Placuszki podawaj z rukolą i pomidorkami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 465 kcal
Białko 26,4 g
Tłuszcz 28,4 g
Węglowodany przyswajalne 7,1 g
Błonnik pokarmowy 4,6 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22.7% 54.9% 21.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Warzywa powinny stanowić podstawę każdego posiłku ponieważ są źródłem błonnika i wielu cennych witamin, dodatkowo dodają objętości posiłkom przy niewielkiej energetyczności. Jednak rzadko po nie sięgamy w codziennej diecie, dlatego warto szukać pomysłów jak można zmienić ten trend. Podawanie warzyw w postaci zup, koktajli, placków jest doskonałym sposobem na zwiększenie ilości spożywania warzyw.
  • Kalafior charakteryzuje się niską energetycznością, zawiera jedynie 27 kcal w 100g produktu, z uwagi na fakt że 90% składa się z wody. Ponadto jest źródłem flawonoidów, witaminy C, E, A i beta karotenu, które mają działanie antyoksydacyjne.
  • Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny kontrolować spożywanie tej jarzyny na surowo, z uwagi na jej właściwości wolotwórcze, jednak obróbka termiczna dezaktywuje część związków antyodżywczych, dlatego osoby z chorobami tarczycy nie muszą całkowicie rezygnować ze spożywania kalafiora, a jedynie zmienić sposób jego spożycia.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.