Kalafiorowe placuszki z mozzarellą,
parmezanem i siemieniem lnianym
porcje: 1
kalorie: 465
opis
Jak kalafior to tylko z masełkiem i bułką tartą? Być może takie wspomnienia niesie za sobą widok tej jarzyny. Kalafior jednak, to warzywo, z którego można przygotować więcej smacznych i sycących posiłków. Jednym z pomysłów są delikatne, sycące placuszki z kalafiora z ciągnącą się mozzarellą, które rewelacyjnie sprawdzą się na szybki, letni obiad, II śniadanie czy kolację.
składniki
- 125 g kalafiora
- 1 jajko (rozmiar L)
- 30 g mąka orkiszowa pełnoziarnista (1,5 łyżki)
- 45 g mozzarelli
- 5 g siemienia lnianego
- 10 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
- 3 g czosnku (1 ząbek)
- 10 g tartego parmezanu
- 40 g cebuli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo do podania:
- 100 g pomidorków koktajlowych
- rukola
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Kalafior zetrzyj na tarce lub w melakserze. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
KROK 2:
Starty kalafior wymieszaj z jajkiem, mąką, cebulą, siemieniem lnianym, pokruszoną mozzarellą i tartym parmezanem, składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
KROK 3:
Na patelni rozgrzej olej. Ciasto nakładaj porcjami, przy pomocy łyżki na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron.
KROK 4:
Placuszki podawaj z rukolą i pomidorkami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 465 kcal |
Białko | 26,4 g |
Tłuszcz | 28,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 7,1 g |
Błonnik pokarmowy | 4,6 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22.7% | 54.9% | 21.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Warzywa powinny stanowić podstawę każdego posiłku ponieważ są źródłem błonnika i wielu cennych witamin, dodatkowo dodają objętości posiłkom przy niewielkiej energetyczności. Jednak rzadko po nie sięgamy w codziennej diecie, dlatego warto szukać pomysłów jak można zmienić ten trend. Podawanie warzyw w postaci zup, koktajli, placków jest doskonałym sposobem na zwiększenie ilości spożywania warzyw.
- Kalafior charakteryzuje się niską energetycznością, zawiera jedynie 27 kcal w 100g produktu, z uwagi na fakt że 90% składa się z wody. Ponadto jest źródłem flawonoidów, witaminy C, E, A i beta karotenu, które mają działanie antyoksydacyjne.
- Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny kontrolować spożywanie tej jarzyny na surowo, z uwagi na jej właściwości wolotwórcze, jednak obróbka termiczna dezaktywuje część związków antyodżywczych, dlatego osoby z chorobami tarczycy nie muszą całkowicie rezygnować ze spożywania kalafiora, a jedynie zmienić sposób jego spożycia.