Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kalafiorowe placuszki z mozzarellą,
https://mlecznakuchnia.pl/kalafiorowe-placuszki-z-mozzarella/

Kalafiorowe placuszki z mozzarellą,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

krótki opis:

Jak kalafior to tylko z masełkiem i bułką tartą? Być może takie wspomnienia niesie za sobą widok tej jarzyny. Kalafior jednak, to warzywo, z którego można przygotować więcej smacznych i sycących posiłków. Jednym z pomysłów są delikatne, sycące placuszki z kalafiora z ciągnącą się mozzarellą, które rewelacyjnie sprawdzą się na szybki, letni obiad, II śniadanie czy kolację.

porada dietetyka:

KROK 1:

Kalafior zetrzyj na tarce lub w melakserze. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

KROK 2:

Starty kalafior wymieszaj z jajkiem, mąką, cebulą, siemieniem lnianym, pokruszoną mozzarellą i tartym parmezanem, składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

KROK 3:

Na patelni rozgrzej olej. Ciasto nakładaj porcjami, przy pomocy łyżki na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron.

KROK 4:

Placuszki podawaj z rukolą i pomidorkami.