Jogurtowy pudding chia

ze słodkim korzenno-pomarańczowym sosem

fot. Dorota Osóbka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 230

udostępnij

opis

Jednym z najprostszych, a jednocześnie bardzo smacznych i zdrowych deserów jest połączenie jogurtu naturalnego ze świeżymi owocami np. z soczystą pomarańczą. Taki deser robi się w mniej niż 5 minut i nie potrzeba do niego przepisu. Ale z jogurtu i pomarańczy możesz też wyczarować deser znacznie bardziej wyrafinowany. Taki, który pokochasz nie tylko Ty, ale i wszyscy, których nim poczęstujesz. Prócz jogurtu i pomarańczy potrzebujesz jeszcze tylko 2 składników - nasion chia oraz miodu. Przyda się też odrobina aromatycznych przypraw korzennych: imbiru, cynamonu, a jeśli lubisz to także odrobiny anyżu albo goździków. To wspaniała, całkowicie naturalna przekąska i zdrowy deser w jednym.

składniki

  • 300 g jogurtu naturalnego (2 małe opakowania)
  • 20 g nasion chia (5 łyżeczek)
  • 250 g obranych i zblendowanych pomarańczy albo soku wyciśniętego z pomarańczy razem z miąższem (sok z 2 dużych lub 2,5 mniejszych pomarańczy)
  • 20 g płynnego miodu np. wielokwiatowego (1,5 dużej łyżki)
  • 1 laska cynamonu
  • 1-2 spore plastry świeżego korzenia imbiru
  • 1/2 gwiazdki anyżu albo 2-3 goździki (niekoniecznie)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nasiona chia dodaj do jogurtu, dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas (przynajmniej na 15 minut, ale może być także na znacznie dłużej).

Krok 2

Z pomarańczy wyciśnij sok – (zostaw jak najwięcej miąższu) lub jeśli wolisz obierz je, usuń pestki oraz nadmiar białych błonek i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przelej do małego rondelka, dodaj miód, laskę cynamonu, plasterki imbiru oraz anyż lub goździki. Jeśli lubisz możesz też dodać odrobinę bardzo drobno pokrojonej lub startej skórki z pomarańczy (wcześniej trzeba ją sparzyć wrzątkiem). Gotuj całość na średniej mocy palnika, bez przykrycia przez 12-15 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu, zwłaszcza pod koniec gotowania, by sos się nie przypalił. Gdy sos jest gotowy wyjmij z niego cynamon, imbir, anyż i goździki. Odstaw na chwilę do wystudzenia.

Krok 3

Jogurt możesz po prostu wymieszać z sosem pomarańczowym albo też dekoracyjnie ułożyć z nich warstwy. Do słoiczka, szklanki lub pucharka przełóż większą część jogurtu wymieszanego z chia. Zalej ostudzonym sosem pomarańczowym. Na górę dodaj resztę jogurtu. Gotowe! Przekąskę możesz zjeść od razu lub wstawić do lodówki i schłodzić.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 230 kcal czyli 11,5 % energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 9,3 g
Tłuszcz 6,3 g
Węglowodany przyswajalne 29,8 g
Błonnik pokarmowy 5,8 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

16.2% 24.7% 59.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Deser świetnie nadaje się do przygotowania wcześniej i zabrania ze sobą do pracy. Oczywiście, jeśli masz w pracy możliwość korzystania z lodówki, bo jogurt, tak jak i wszystkie produkty mleczne musi być przechowywany w odpowiedniej temperaturze (najlepiej od +2°C do +6°C). Nasiona chia możesz dodać do jogurtu nawet wiele godzin wcześniej np. wieczorem poprzedniego dnia. Jogurt z chia przełóż do zakręcanego słoiczka. Na wierzch dodaj wcześniej przygotowany i ostudzony sos pomarańczowy. Zakręć słoiczek i schowaj do lodówki. Kolejnego dnia zabierz do pracy i dopiero tuż przed jedzeniem wyjmij z lodówki
  • Dodatek nasion chia nie tylko uzupełnia dietę w cenne kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, ale też zmniejsza tempo wchłaniania zawartych w miodzie i pomarańczy węglowodanów oraz znacząco zwiększa i wydłuża uczucie sytości po zjedzeniu tej pysznej przekąski.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.