Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Jogurtowy pudding chia
https://mlecznakuchnia.pl/jogurtowy-pudding-chia/

Jogurtowy pudding chia

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Jednym z najprostszych, a jednocześnie bardzo smacznych i zdrowych deserów jest połączenie jogurtu naturalnego ze świeżymi owocami np. z soczystą pomarańczą. Taki deser robi się w mniej niż 5 minut i nie potrzeba do niego przepisu. Ale z jogurtu i pomarańczy możesz też wyczarować deser znacznie bardziej wyrafinowany. Taki, który pokochasz nie tylko Ty, ale i wszyscy, których nim poczęstujesz. Prócz jogurtu i pomarańczy potrzebujesz jeszcze tylko 2 składników - nasion chia oraz miodu. Przyda się też odrobina aromatycznych przypraw korzennych: imbiru, cynamonu, a jeśli lubisz to także odrobiny anyżu albo goździków. To wspaniała, całkowicie naturalna przekąska i zdrowy deser w jednym.

porada dietetyka:

Krok 1

Nasiona chia dodaj do jogurtu, dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas (przynajmniej na 15 minut, ale może być także na znacznie dłużej).

Krok 2

Z pomarańczy wyciśnij sok – (zostaw jak najwięcej miąższu) lub jeśli wolisz obierz je, usuń pestki oraz nadmiar białych błonek i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przelej do małego rondelka, dodaj miód, laskę cynamonu, plasterki imbiru oraz anyż lub goździki. Jeśli lubisz możesz też dodać odrobinę bardzo drobno pokrojonej lub startej skórki z pomarańczy (wcześniej trzeba ją sparzyć wrzątkiem). Gotuj całość na średniej mocy palnika, bez przykrycia przez 12-15 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu, zwłaszcza pod koniec gotowania, by sos się nie przypalił. Gdy sos jest gotowy wyjmij z niego cynamon, imbir, anyż i goździki. Odstaw na chwilę do wystudzenia.

Krok 3

Jogurt możesz po prostu wymieszać z sosem pomarańczowym albo też dekoracyjnie ułożyć z nich warstwy. Do słoiczka, szklanki lub pucharka przełóż większą część jogurtu wymieszanego z chia. Zalej ostudzonym sosem pomarańczowym. Na górę dodaj resztę jogurtu. Gotowe! Przekąskę możesz zjeść od razu lub wstawić do lodówki i schłodzić.