Jednoporcjowy deser czekoladowy
z bananami i kremem straciatella
porcje: 1
kalorie: 295
opis
Zdarza się czasem ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jest czas na przygotowanie czy upieczenie całego ciasta, z pomocą przychodzą domowe desery jednoporcjowe. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu by cieszyć się pyszną przekąską. Przygotuj patelnię, kakao i jajka, przeczytaj opis i zacznij działać, smak cię pozytywnie zaskoczy!
składniki
- 25 g mąki orkiszowej jasnej
- 5 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (rozmiar L)
- 5 g kakao naturalnego niesłodzonego
- 15 g erytrolu lub cukru
- 75 g skyru waniliowego lub naturalnego
- szczypta soli
- 60 g banana
- 5 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 3 g oleju (do wysmarowania patelni)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białko oddziel od żółtka, ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaj erytrol lub inne słodzidło, mąkę, kakao, dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Patelnię posmaruj olejem, następnie rozgrzej. Na rozgrzaną patelnię wlej masę kakaową i usmaż na małej mocy z obu stron. Po usmażeniu omlet odstaw go do ostygnięcia.
Krok 3
Czekoladę posiekaj w drobną kostkę, wymieszaj ze skyrem. Banana pokrój na plasterki.
Krok 4
Po wystudzeniu omlet pokrusz w dłoniach, część ułóż na dnie słoiczka lub pucharka, następnie ułóż porcję kremu, pokrojone banany, krem i na wierzch posyp pozostałym ciastem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 295 kcal czyli 14,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 18,7 g |
Tłuszcz | 9,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 48 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
25.4% | 29.3% | 45.3% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
- Deser możesz przygotować z innymi owocami, rewelacyjnie sprawdzi się np. z malinami czy borówkami. Zamiast skyru możesz użyć serka homogenizowanego lub serka grani.