Jednoporcjowy deser czekoladowy

z bananami i kremem straciatella

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 295

udostępnij

opis

Zdarza się czasem ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jest czas na przygotowanie czy upieczenie całego ciasta, z pomocą przychodzą domowe desery jednoporcjowe. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu by cieszyć się pyszną przekąską. Przygotuj patelnię, kakao i jajka, przeczytaj opis i zacznij działać, smak cię pozytywnie zaskoczy!

składniki

  • 25 g mąki orkiszowej jasnej
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 5 g kakao naturalnego niesłodzonego
  • 15 g erytrolu lub cukru
  • 75 g skyru waniliowego lub naturalnego
  • szczypta soli
  • 60 g banana
  • 5 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 3 g oleju (do wysmarowania patelni)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białko oddziel od żółtka, ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaj erytrol lub inne słodzidło, mąkę, kakao, dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Patelnię posmaruj olejem, następnie rozgrzej. Na rozgrzaną patelnię wlej masę kakaową i usmaż na małej mocy z obu stron. Po usmażeniu omlet odstaw go do ostygnięcia.

Krok 3

Czekoladę posiekaj w drobną kostkę, wymieszaj ze skyrem. Banana pokrój na plasterki.

Krok 4

Po wystudzeniu omlet pokrusz w dłoniach, część ułóż na dnie słoiczka lub pucharka, następnie ułóż porcję kremu, pokrojone banany, krem i na wierzch posyp pozostałym ciastem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 295 kcal czyli 14,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 18,7 g
Tłuszcz 9,6 g
Węglowodany przyswajalne 48 g
Błonnik pokarmowy 5 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

25.4% 29.3% 45.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Deser możesz przygotować z innymi owocami, rewelacyjnie sprawdzi się np. z malinami czy borówkami. Zamiast skyru możesz użyć serka homogenizowanego lub serka grani.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.