Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Jednoporcjowy deser czekoladowy
https://mlecznakuchnia.pl/jednoporcjowy-deser-czekoladowy/

Jednoporcjowy deser czekoladowy

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Zdarza się czasem ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jest czas na przygotowanie czy upieczenie całego ciasta, z pomocą przychodzą domowe desery jednoporcjowe. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu by cieszyć się pyszną przekąską. Przygotuj patelnię, kakao i jajka, przeczytaj opis i zacznij działać, smak cię pozytywnie zaskoczy!

porada dietetyka:

Krok 1

Białko oddziel od żółtka, ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaj erytrol lub inne słodzidło, mąkę, kakao, dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Patelnię posmaruj olejem, następnie rozgrzej. Na rozgrzaną patelnię wlej masę kakaową i usmaż na małej mocy z obu stron. Po usmażeniu omlet odstaw go do ostygnięcia.

Krok 3

Czekoladę posiekaj w drobną kostkę, wymieszaj ze skyrem. Banana pokrój na plasterki.

Krok 4

Po wystudzeniu omlet pokrusz w dłoniach, część ułóż na dnie słoiczka lub pucharka, następnie ułóż porcję kremu, pokrojone banany, krem i na wierzch posyp pozostałym ciastem.