Jednoporcjowe galaretki jogurtowe

z jogurtem greckim i truskawkami

fot. Dorota Osóbka
5
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10-15 min.

porcjeporcje: 9

kaloriekalorie: 58

udostępnij

opis

Jednoporcjowe galaretki jogurtowe z owocami to ciekawy pomysł na bardzo prosty, tani, niskokaloryczny i wartościowy deser z jogurtem. Jego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka-kilkanaście minut, ale by był gotowy do spożycia potrzebuje jeszcze dodatkowo przynajmniej 2-3 godzin w lodówce. Cierpliwość się opłaca, bo deser jest naprawdę pyszny. Dobrze sprawdzi się nie tylko jako mała słodka przekąska w ciągu dnia, ale jest też świetny, by poczęstować gości. To także dobry deser dla dzieci, które uwielbiają galaretki. To dobry sposób, by w smacznym deserze przemycić zdrowy jogurt. Dzieciaki same poproszą o dokładkę.

składniki

  • 200 g jogurtu typu greckiego o obniżonej do 3-4% zawartości tłuszczu (1/2 dużego opakowania)
  • 250 g truskawek (15-18 sztuk, zależnie od wielkości)
  • 1 galaretka owocowa w proszku, o smaku truskawkowym (torebka ok. 75 g)
  • 200 ml wody
  • opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty do dekoracji
  • dodatkowo przygotuj także: 9 małych foremek na muffinki (np. silikonowych) i ewentualnie także metalową formę z wgłębieniami na muffinki

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj i wlej do naczynia o pojemności przynajmniej 0,6 litra lub większej. Galaretkę powoli wsyp do wody, dokładnie i energicznie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia (nie gotuj). Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, by trochę przestygła. Ale nie dopuść do tego, by zaczęła tężeć.

Krok 2

W czasie, gdy galaretka się studzi, przygotuj truskawki. Umyj je i usuń szypułki. Kilka sztuk zostaw do dekoracji, a resztę pokrój w nieduże kawałki (kostkę). Pokrojone truskawki rozłóż równomiernie do 9 małych foremek na muffinki. Jeśli wykorzystujesz silikonowe foremki, które odkształcają się po wlaniu do nich płynnej masy, polecam umieścić je dodatkowo w metalowej formie z wgłębieniami na muffinki.

Krok 3

Gdy galaretka jest już chłodna, ale jeszcze nie zaczęła tężeć dodaj do niej jogurt grecki i całość bardzo dokładnie wymieszaj mikserem lub rózgą tak, by masa była jednolita, bez żadnych grudek. Tak przygotowaną masę rozlej do wypełnionych pokrojonymi truskawkami foremek silikonowych. Deser wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (lub dłużej), by galaretka stężała.

Krok 4

Tuż przed podaniem zastygnięte galaretki jogurtowe wyjmij z foremek. By ułatwić sobie tę czynność foremkę z deserem zanurz, aż po same brzegi, w misce wypełnionej bardzo gorącą wodą (ale uważaj, by woda nie wlała się górą do środka foremki). Zwykle wystarczy tylko kilkanaście sekund, by wysoka temperatura rozpuściła deser tuż przy brzegach foremki, dzięki czemu łatwo wydobędziesz go na zewnątrz. Wierzch foremki przykryj talerzykiem i przekręć całość do góry dnem. Deser podawaj udekorowany świeżymi truskawkami i np. listkami mięty.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 58 kcal czyli 2,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 2,1 g
Tłuszcz 1 g
Węglowodany przyswajalne 9,9 g
Błonnik pokarmowy 0,5 g

każda porcja to: 1/9 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

14.5% 15.5% 70%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • W tej wersji przepisu wykorzystałam jogurt grecki, ale równie dobrze możesz użyć też zwykłego jogurtu naturalnego albo wysokobiałkowego skyru czyli jogurtu typu islandzkiego. Możesz spróbować także wersji z serkiem homogenizowanym albo naturalnym twarożkiem. Eksperymentuj z różnymi produktami mlecznymi i wybierz wersję, która najbardziej Ci odpowiada.
  • Możesz testować też z różne smaki galaretek, a zamiast truskawek wykorzystać inne owoce. Zarówno świeże, jak i mrożone. Dobrze sprawdzą się maliny, poziomki, borówki amerykańskie, jagody, porzeczki, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, a nawet banan. Nie dodawaj natomiast surowego kiwi, ananasa czy papai, bo zawarte w nich enzymy proteolityczne niszczą wiązania peptydowe białek budujących żelatynę, przez co galaretka nie stężeje.
  • Nawet jeśli jesteś na diecie odchudzającej, możesz skorzystać z tego przepisu. 1 mała porcja galaretki jogurtowej z truskawkami to tylko 58 kcal. Polecam jednorazowo zjeść nie więcej niż 2-3 takie porcje. To ilość na tyle duża, by sprawić przyjemność i zaspokoić apetyt na słodycze, a jednocześnie na tyle mała, że nie wpłynie negatywnie na proces odchudzania. By dodatkowo ograniczyć ilość kalorii i cukrów możesz zamiast tradycyjnej, słodzonej cukrem galaretki, wykorzystać o wiele mniej kaloryczną galaretkę bez cukru i samodzielnie dosłodzić deser mniejszą ilością cukru lub niemal bezkalorycznym erytrolem.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.