Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Jednoporcjowe galaretki jogurtowe https://mlecznakuchnia.pl/jednoporcjowe-galaretki-jogurtowe/ |
Wodę zagotuj i wlej do naczynia o pojemności przynajmniej 0,6 litra lub większej. Galaretkę powoli wsyp do wody, dokładnie i energicznie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia (nie gotuj). Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, by trochę przestygła. Ale nie dopuść do tego, by zaczęła tężeć.
W czasie, gdy galaretka się studzi, przygotuj truskawki. Umyj je i usuń szypułki. Kilka sztuk zostaw do dekoracji, a resztę pokrój w nieduże kawałki (kostkę). Pokrojone truskawki rozłóż równomiernie do 9 małych foremek na muffinki. Jeśli wykorzystujesz silikonowe foremki, które odkształcają się po wlaniu do nich płynnej masy, polecam umieścić je dodatkowo w metalowej formie z wgłębieniami na muffinki.
Gdy galaretka jest już chłodna, ale jeszcze nie zaczęła tężeć dodaj do niej jogurt grecki i całość bardzo dokładnie wymieszaj mikserem lub rózgą tak, by masa była jednolita, bez żadnych grudek. Tak przygotowaną masę rozlej do wypełnionych pokrojonymi truskawkami foremek silikonowych. Deser wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (lub dłużej), by galaretka stężała.
Tuż przed podaniem zastygnięte galaretki jogurtowe wyjmij z foremek. By ułatwić sobie tę czynność foremkę z deserem zanurz, aż po same brzegi, w misce wypełnionej bardzo gorącą wodą (ale uważaj, by woda nie wlała się górą do środka foremki). Zwykle wystarczy tylko kilkanaście sekund, by wysoka temperatura rozpuściła deser tuż przy brzegach foremki, dzięki czemu łatwo wydobędziesz go na zewnątrz. Wierzch foremki przykryj talerzykiem i przekręć całość do góry dnem. Deser podawaj udekorowany świeżymi truskawkami i np. listkami mięty.