Jajka w koszulkach na kremowym jogurcie

greckim z grillowanymi pomidorami

fot. Patrycja Kulczycka
3
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 593

udostępnij

opis

Aksamitny jogurt grecki z delikatną limonkową nutą, doprawiony czosnkiem, a na nim jajka w koszulkach z płynnym żółtkiem - brzmi jak idealnie rozpoczęty leniwy poranek. Możesz sobie taki zapewnić, kiedy masz nieco więcej czasu na przygotowanie pierwszego posiłku w spokojny poranek, korzystając z tego przepisu. Składniki na to danie zapewne znajdziesz w swojej lodówce.

składniki

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g pomidorków cherry
  • 50 g żytniego pieczywa
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
  • szczypta soli
  • szczypta słodkiej papryki
  • sok z połowy limonki lub cytryny

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki lub szczypiorek

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Jogurt grecki dopraw ząbkiem startego czosnku, pieprzem, szczyptą soli i sokiem z połowy limonki lub cytryny, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany jogurt włóż do miseczki.

KROK 2:

W rondelku zagotuj wodę, delikatnie dopraw ją solą. Gdy woda będzie wrzała, przy pomocy łyżki zamieszaj ją, tak aby powstał wir. W sam środek wbij jajko, delikatnie łyżką zgarnij białko, tak by otoczyło żółtko. Gotuj około 2 minuty, następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij jajko i włóż do naczynia z zimną wodą. Podobnie postępuj z drugim jajkiem.

KROK 3:

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie włóż pomidorki i na wolnym ogniu smaż około 3 minuty.

 KROK 4:

Na przygotowany jogurt włóż pomidorki, polej je oliwą, dodaj jajka. Na koniec całość posyp szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 594 kcal, czyli 29,7% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 27,8 g
Tłuszcz 36,5 g
Węglowodany przyswajalne 39,2 g
Błonnik pokarmowy 2,9 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

19% 55.3% 25.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jajka są źródłem luteiny czy zeaksantyny, dlatego warto je włączyć do swojego menu. Luteina i zeaksantyna wspierają prawidłowe widzenie oraz chronią przed stanem zapalnym. Składniki zawarte w żółtku są wrażliwe na działanie temperatury, dlatego najlepiej by nie było ono za mocno ścięte.
  • Jeśli lubisz większe objętościowo śniadania lub nie chcesz dostarczaj tak dużej ilości kalorii w posiłku, nie musisz rezygnować z tej propozycji, wystarczy że zastosujesz poniższe wskazówki.
  • Pierwsza, jogurt grecki możesz zastąpić jogurtem naturalnym typu skyr, dzięki czemu zaoszczędzisz 15 g tłuszczu czyli 135 kcal.
  • Druga, zmniejsz porcję pieczywa i dodaj większą porcję warzyw na przykład w postaci sałatki.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.