Jajka w koszulkach na kremowym jogurcie
greckim z grillowanymi pomidorami
porcje: 1
kalorie: 593
opis
Aksamitny jogurt grecki z delikatną limonkową nutą, doprawiony czosnkiem, a na nim jajka w koszulkach z płynnym żółtkiem - brzmi jak idealnie rozpoczęty leniwy poranek. Możesz sobie taki zapewnić, kiedy masz nieco więcej czasu na przygotowanie pierwszego posiłku w spokojny poranek, korzystając z tego przepisu. Składniki na to danie zapewne znajdziesz w swojej lodówce.
składniki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g pomidorków cherry
- 50 g żytniego pieczywa
- 1 ząbek czosnku
- 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
- szczypta soli
- szczypta słodkiej papryki
- sok z połowy limonki lub cytryny
Dodatkowo do podania:
- natka pietruszki lub szczypiorek
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Jogurt grecki dopraw ząbkiem startego czosnku, pieprzem, szczyptą soli i sokiem z połowy limonki lub cytryny, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany jogurt włóż do miseczki.
KROK 2:
W rondelku zagotuj wodę, delikatnie dopraw ją solą. Gdy woda będzie wrzała, przy pomocy łyżki zamieszaj ją, tak aby powstał wir. W sam środek wbij jajko, delikatnie łyżką zgarnij białko, tak by otoczyło żółtko. Gotuj około 2 minuty, następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij jajko i włóż do naczynia z zimną wodą. Podobnie postępuj z drugim jajkiem.
KROK 3:
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie włóż pomidorki i na wolnym ogniu smaż około 3 minuty.
KROK 4:
Na przygotowany jogurt włóż pomidorki, polej je oliwą, dodaj jajka. Na koniec całość posyp szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 594 kcal, czyli 29,7% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 27,8 g |
Tłuszcz | 36,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 39,2 g |
Błonnik pokarmowy | 2,9 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
19% | 55.3% | 25.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jajka są źródłem luteiny czy zeaksantyny, dlatego warto je włączyć do swojego menu. Luteina i zeaksantyna wspierają prawidłowe widzenie oraz chronią przed stanem zapalnym. Składniki zawarte w żółtku są wrażliwe na działanie temperatury, dlatego najlepiej by nie było ono za mocno ścięte.
- Jeśli lubisz większe objętościowo śniadania lub nie chcesz dostarczaj tak dużej ilości kalorii w posiłku, nie musisz rezygnować z tej propozycji, wystarczy że zastosujesz poniższe wskazówki.
- Pierwsza, jogurt grecki możesz zastąpić jogurtem naturalnym typu skyr, dzięki czemu zaoszczędzisz 15 g tłuszczu czyli 135 kcal.
- Druga, zmniejsz porcję pieczywa i dodaj większą porcję warzyw na przykład w postaci sałatki.