Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Jajka w koszulkach na kremowym jogurcie
https://mlecznakuchnia.pl/jajka-w-koszulkach-na-kremowym-jogurcie/

Jajka w koszulkach na kremowym jogurcie

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Aksamitny jogurt grecki z delikatną limonkową nutą, doprawiony czosnkiem, a na nim jajka w koszulkach z płynnym żółtkiem - brzmi jak idealnie rozpoczęty leniwy poranek. Możesz sobie taki zapewnić, kiedy masz nieco więcej czasu na przygotowanie pierwszego posiłku w spokojny poranek, korzystając z tego przepisu. Składniki na to danie zapewne znajdziesz w swojej lodówce.

porada dietetyka:

KROK 1:

Jogurt grecki dopraw ząbkiem startego czosnku, pieprzem, szczyptą soli i sokiem z połowy limonki lub cytryny, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany jogurt włóż do miseczki.

KROK 2:

W rondelku zagotuj wodę, delikatnie dopraw ją solą. Gdy woda będzie wrzała, przy pomocy łyżki zamieszaj ją, tak aby powstał wir. W sam środek wbij jajko, delikatnie łyżką zgarnij białko, tak by otoczyło żółtko. Gotuj około 2 minuty, następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij jajko i włóż do naczynia z zimną wodą. Podobnie postępuj z drugim jajkiem.

KROK 3:

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie włóż pomidorki i na wolnym ogniu smaż około 3 minuty.

 KROK 4:

Na przygotowany jogurt włóż pomidorki, polej je oliwą, dodaj jajka. Na koniec całość posyp szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.