Jajka w delikatnym sosie jogurtowym

z grzankami i czarnuszką

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 398.5

udostępnij

opis

Jajka w majonezie to kultowe danie, które zna chyba każdy. Jak wiadomo, majonez do najzdrowszych produktów nie należy. Od teraz będziesz mógł cieszyć się smakiem majonezu w lżejszej wersji. Spróbuj koniecznie tej propozycji podania jajka i ciesz się smakiem wytrawnego śniadania.

składniki

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 20 g majonezu light
  • 30 g ogórków konserwowych
  • 40 g czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g musztardy sarepskiej
  • 15 g musztardy francuskiej
  • szczypta soli
  • koperek
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 140 g pełnoziarnistej bagietki

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • nasiona czarnuszki

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

W rondelku zagotuj wodę. Do wrzącej wody, ostrożnie (najlepiej łyżką) wkładaj pojedynczo jajka. Jajka gotuj na półmiękko, czyli około 5 minut, od czasu ponownego zagotowania się wody. Po ugotowaniu jajka od razu przelej zimną wodą, obierz i przekrój na pół.

KROK 2:

Cebulkę posiekaj w drobną kostkę, ogórka również. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj starty ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, obie musztardy, drobno pokrojone ogórki konserwowe i sok z limonki. Natkę pietruszki posiekaj. Całość wymieszaj i posyp natką pietruszki.

KROK 3:

Pieczywo podpiecz w opiekaczu lub na beztłuszczowej patelni.

KROK 4:

Jajka polej sosem, posyp nasionami czarnuszki i podawaj z grzankami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 398,5 kcal, czyli 19,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 18,9 g
Tłuszcz 15,9 g
Węglowodany przyswajalne 41,3 g
Błonnik pokarmowy 4,5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

19% 36% 45%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jajka są źródłem luteiny i zeaksantyny, dlatego warto je włączyć do swojego menu. Luteina i zeaksantyna wspierają prawidłowe widzenie oraz chronią przed stanem zapalnym. Składniki zawarte w żółtku są wrażliwe na działanie temperatury, dlatego najlepiej zjadać jeszcze płynne.
  • Jeśli lubisz większe objętościowo śniadania, ale nie chcesz dostarczać większej ilości kalorii, przygotuj dodatkową porcję warzyw do tego dania, na przykład w postaci sałatki.
  • Jeśli nie lubisz ogórków konserwowych możesz wykorzystać ogórki kiszone.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.