Jajka w delikatnym sosie jogurtowym
z grzankami i czarnuszką
porcje: 2
kalorie: 398.5
opis
Jajka w majonezie to kultowe danie, które zna chyba każdy. Jak wiadomo, majonez do najzdrowszych produktów nie należy. Od teraz będziesz mógł cieszyć się smakiem majonezu w lżejszej wersji. Spróbuj koniecznie tej propozycji podania jajka i ciesz się smakiem wytrawnego śniadania.
składniki
- 4 jajka (rozmiar L)
- 300 g jogurtu naturalnego
- 20 g majonezu light
- 30 g ogórków konserwowych
- 40 g czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 15 g musztardy sarepskiej
- 15 g musztardy francuskiej
- szczypta soli
- koperek
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 140 g pełnoziarnistej bagietki
Dodatkowo do podania:
- natka pietruszki lub szczypiorek
- nasiona czarnuszki
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
W rondelku zagotuj wodę. Do wrzącej wody, ostrożnie (najlepiej łyżką) wkładaj pojedynczo jajka. Jajka gotuj na półmiękko, czyli około 5 minut, od czasu ponownego zagotowania się wody. Po ugotowaniu jajka od razu przelej zimną wodą, obierz i przekrój na pół.
KROK 2:
Cebulkę posiekaj w drobną kostkę, ogórka również. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj starty ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, obie musztardy, drobno pokrojone ogórki konserwowe i sok z limonki. Natkę pietruszki posiekaj. Całość wymieszaj i posyp natką pietruszki.
KROK 3:
Pieczywo podpiecz w opiekaczu lub na beztłuszczowej patelni.
KROK 4:
Jajka polej sosem, posyp nasionami czarnuszki i podawaj z grzankami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 398,5 kcal, czyli 19,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 18,9 g |
Tłuszcz | 15,9 g |
Węglowodany przyswajalne | 41,3 g |
Błonnik pokarmowy | 4,5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
19% | 36% | 45% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jajka są źródłem luteiny i zeaksantyny, dlatego warto je włączyć do swojego menu. Luteina i zeaksantyna wspierają prawidłowe widzenie oraz chronią przed stanem zapalnym. Składniki zawarte w żółtku są wrażliwe na działanie temperatury, dlatego najlepiej zjadać jeszcze płynne.
- Jeśli lubisz większe objętościowo śniadania, ale nie chcesz dostarczać większej ilości kalorii, przygotuj dodatkową porcję warzyw do tego dania, na przykład w postaci sałatki.
- Jeśli nie lubisz ogórków konserwowych możesz wykorzystać ogórki kiszone.