Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Jajka w delikatnym sosie jogurtowym
https://mlecznakuchnia.pl/jajka-w-delikatnym-sosie-jogurtowym/

Jajka w delikatnym sosie jogurtowym

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Jajka w majonezie to kultowe danie, które zna chyba każdy. Jak wiadomo, majonez do najzdrowszych produktów nie należy. Od teraz będziesz mógł cieszyć się smakiem majonezu w lżejszej wersji. Spróbuj koniecznie tej propozycji podania jajka i ciesz się smakiem wytrawnego śniadania.

porada dietetyka:

KROK 1:

W rondelku zagotuj wodę. Do wrzącej wody, ostrożnie (najlepiej łyżką) wkładaj pojedynczo jajka. Jajka gotuj na półmiękko, czyli około 5 minut, od czasu ponownego zagotowania się wody. Po ugotowaniu jajka od razu przelej zimną wodą, obierz i przekrój na pół.

KROK 2:

Cebulkę posiekaj w drobną kostkę, ogórka również. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj starty ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, obie musztardy, drobno pokrojone ogórki konserwowe i sok z limonki. Natkę pietruszki posiekaj. Całość wymieszaj i posyp natką pietruszki.

KROK 3:

Pieczywo podpiecz w opiekaczu lub na beztłuszczowej patelni.

KROK 4:

Jajka polej sosem, posyp nasionami czarnuszki i podawaj z grzankami.