Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Jajka w delikatnym sosie jogurtowym https://mlecznakuchnia.pl/jajka-w-delikatnym-sosie-jogurtowym/ |
KROK 1:
W rondelku zagotuj wodę. Do wrzącej wody, ostrożnie (najlepiej łyżką) wkładaj pojedynczo jajka. Jajka gotuj na półmiękko, czyli około 5 minut, od czasu ponownego zagotowania się wody. Po ugotowaniu jajka od razu przelej zimną wodą, obierz i przekrój na pół.
KROK 2:
Cebulkę posiekaj w drobną kostkę, ogórka również. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj starty ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, obie musztardy, drobno pokrojone ogórki konserwowe i sok z limonki. Natkę pietruszki posiekaj. Całość wymieszaj i posyp natką pietruszki.
KROK 3:
Pieczywo podpiecz w opiekaczu lub na beztłuszczowej patelni.
KROK 4:
Jajka polej sosem, posyp nasionami czarnuszki i podawaj z grzankami.