Jagodowy sernik na zimno

na maślanym, kruchym spodzie

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 8

kaloriekalorie: 261

udostępnij

opis

Wysokobiałkowe, orzeźwiające ciasto bez pieczenia mogące stanowić element zbilansowanej diety? To możliwe! Taki jest właśnie jagodowy sernik na zimno. Połączenie kremowych serków homogenizowanych i skarbnicy antyoksydacyjnych witamin - jagód, a wszystko na kruchym, maślanym spodzie. Ten sernik to idealny pomysł na lekki deser w upalne dni!

składniki

  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g czarnych jagód
  • 30 g cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny

Maślany spód

  • 120 g pełnoziarnistych herbatników
  • 70 g masła

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz na drobny proszek przy pomocy blendera. Rozpuszczone masło wymieszaj z herbatnikami.

KROK 2:

Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wysyp pokruszone herbatniki z masłem, dokładnie wygładź.

KROK 3:

2 łyżki żelatyny rozpuść w 30 ml zimnej wody, następnie żelatynę doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj i ostudź.

KROK 4:

Serek homogenizowany naturalny wymieszaj z waniliowym, dodaj cukier i dokładnie połącz składniki. Następnie dodaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wymieszaj. Masę podziel na pół. Jedną część masy zmiksuj blenderem z jagodami. Drugą pozostaw bez jagód.

KROK 5:

Na wysypany herbatnikami spód wlej białą część masy, tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 10-15 minut.

KROK 6:

Po tym czasie wlej masę z jagodami, całość umieść w lodówce na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.

KROK 7:

Przed podaniem sernik udekoruj jagodami i listkami mięty.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 261 kcal, czyli 13% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 12 g
Tłuszcz 12,6 g
Węglowodany przyswajalne 24 g
Błonnik pokarmowy 2 g

każda porcja to: 1/8 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18.4% 43.4% 38.2%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Serek homogenizowany to produkt powstały z masy twarogowej i śmietanki o aksamitnej, kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Serek homogenizowany może występować w wersji naturalnej lub smakowej. Należy jednak wspomnieć, że to właśnie naturalny smak będzie najlepszym wyborem z uwagi na występującą w smakowych wersjach dużą zawartość cukru.
  • Zawartość tłuszczu w tego typu produkcie kształtuje się w granicy 5-7 %. Jeśli chcesz “odchudzić” sernik z powodzeniem możesz wykorzystać jogurt naturalny typu skyr, który ma 0% tłuszczu i większy udział białka.
  • Do sernika możesz wykorzystać inne sezonowe owoce, na przykład maliny czy wiśnie.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.