Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Jagodowy sernik na zimno https://mlecznakuchnia.pl/jagodowy-sernik-na-zimno/ |
KROK 1:
Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz na drobny proszek przy pomocy blendera. Rozpuszczone masło wymieszaj z herbatnikami.
KROK 2:
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wysyp pokruszone herbatniki z masłem, dokładnie wygładź.
KROK 3:
2 łyżki żelatyny rozpuść w 30 ml zimnej wody, następnie żelatynę doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj i ostudź.
KROK 4:
Serek homogenizowany naturalny wymieszaj z waniliowym, dodaj cukier i dokładnie połącz składniki. Następnie dodaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wymieszaj. Masę podziel na pół. Jedną część masy zmiksuj blenderem z jagodami. Drugą pozostaw bez jagód.
KROK 5:
Na wysypany herbatnikami spód wlej białą część masy, tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 10-15 minut.
KROK 6:
Po tym czasie wlej masę z jagodami, całość umieść w lodówce na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
KROK 7:
Przed podaniem sernik udekoruj jagodami i listkami mięty.