Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Jagodowy sernik na zimno
https://mlecznakuchnia.pl/jagodowy-sernik-na-zimno/

Jagodowy sernik na zimno

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Maślany spód

_kazda_porcja_to1/8

krótki opis:

Wysokobiałkowe, orzeźwiające ciasto bez pieczenia mogące stanowić element zbilansowanej diety? To możliwe! Taki jest właśnie jagodowy sernik na zimno. Połączenie kremowych serków homogenizowanych i skarbnicy antyoksydacyjnych witamin - jagód, a wszystko na kruchym, maślanym spodzie. Ten sernik to idealny pomysł na lekki deser w upalne dni!

porada dietetyka:

KROK 1:

Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz na drobny proszek przy pomocy blendera. Rozpuszczone masło wymieszaj z herbatnikami.

KROK 2:

Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wysyp pokruszone herbatniki z masłem, dokładnie wygładź.

KROK 3:

2 łyżki żelatyny rozpuść w 30 ml zimnej wody, następnie żelatynę doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj i ostudź.

KROK 4:

Serek homogenizowany naturalny wymieszaj z waniliowym, dodaj cukier i dokładnie połącz składniki. Następnie dodaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wymieszaj. Masę podziel na pół. Jedną część masy zmiksuj blenderem z jagodami. Drugą pozostaw bez jagód.

KROK 5:

Na wysypany herbatnikami spód wlej białą część masy, tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 10-15 minut.

KROK 6:

Po tym czasie wlej masę z jagodami, całość umieść w lodówce na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.

KROK 7:

Przed podaniem sernik udekoruj jagodami i listkami mięty.