Jagodowy sernik na zimno
na maślanym, kruchym spodzie
porcje: 8
kalorie: 261
opis
Wysokobiałkowe, orzeźwiające ciasto bez pieczenia mogące stanowić element zbilansowanej diety? To możliwe! Taki jest właśnie jagodowy sernik na zimno. Połączenie kremowych serków homogenizowanych i skarbnicy antyoksydacyjnych witamin - jagód, a wszystko na kruchym, maślanym spodzie. Ten sernik to idealny pomysł na lekki deser w upalne dni!
składniki
- 600 g serka homogenizowanego naturalnego
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g czarnych jagód
- 30 g cukru lub ksylitolu
- 2 łyżki żelatyny
Maślany spód
- 120 g pełnoziarnistych herbatników
- 70 g masła
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz na drobny proszek przy pomocy blendera. Rozpuszczone masło wymieszaj z herbatnikami.
KROK 2:
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wysyp pokruszone herbatniki z masłem, dokładnie wygładź.
KROK 3:
2 łyżki żelatyny rozpuść w 30 ml zimnej wody, następnie żelatynę doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj i ostudź.
KROK 4:
Serek homogenizowany naturalny wymieszaj z waniliowym, dodaj cukier i dokładnie połącz składniki. Następnie dodaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wymieszaj. Masę podziel na pół. Jedną część masy zmiksuj blenderem z jagodami. Drugą pozostaw bez jagód.
KROK 5:
Na wysypany herbatnikami spód wlej białą część masy, tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 10-15 minut.
KROK 6:
Po tym czasie wlej masę z jagodami, całość umieść w lodówce na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
KROK 7:
Przed podaniem sernik udekoruj jagodami i listkami mięty.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 261 kcal, czyli 13% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 12 g |
Tłuszcz | 12,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 24 g |
Błonnik pokarmowy | 2 g |
każda porcja to: 1/8 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18.4% | 43.4% | 38.2% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Serek homogenizowany to produkt powstały z masy twarogowej i śmietanki o aksamitnej, kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Serek homogenizowany może występować w wersji naturalnej lub smakowej. Należy jednak wspomnieć, że to właśnie naturalny smak będzie najlepszym wyborem z uwagi na występującą w smakowych wersjach dużą zawartość cukru.
- Zawartość tłuszczu w tego typu produkcie kształtuje się w granicy 5-7 %. Jeśli chcesz “odchudzić” sernik z powodzeniem możesz wykorzystać jogurt naturalny typu skyr, który ma 0% tłuszczu i większy udział białka.
- Do sernika możesz wykorzystać inne sezonowe owoce, na przykład maliny czy wiśnie.