Imprezowe, domowe nachos z zielonym dipem

z awokado, cukinii i serka śmietankowego

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 229

udostępnij

opis

Szukasz zdrowej i smacznej przekąski na domową imprezę lub niezapowiedziane odwiedziny znajomych? Przygotuj domowe, pieczone nachos z delikatnym sosem z awokado i cukinii. Gwarantuję, że Twoi goście to pokochają.

składniki

  • 124 g tortilli pełnoziarnistej (2 placki)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Dip z awokado:

  • 90 g awokado
  • 30 g cukinii
  • 40 g serka śmietankowego
  • 3 g czosnku (1 ząbek)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • świeża kolendra
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo do podania:

  • marchewka, ogórek pokrojony w słupki
  • nasiona czarnuszki

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Oliwę z oliwek wymieszaj ze słodką papryką, szczyptą soli. Tak przygotowaną marynatą posmaruj tortillę. Następnie pokrój ją na małe trójkąty. Podpiecz na rozgrzanej beztłuszczowej patelni z obu stron.

KROK 2:

Awokado obierz, następnie zmiksuj blenderem z cukinią, serkiem śmietankowym, startym czosnkiem, dopraw szczyptą soli, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, posyp posiekaną kolendrą.

KROK 3:

Podpieczone nachos podawaj z dipem z awokado i słupkami z warzyw.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 229 kcal, czyli 11,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 5,5 g
Tłuszcz 13,2 g
Węglowodany przyswajalne 21 g
Błonnik pokarmowy 3,3 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

9.6% 52% 37.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Warzywa powinny stanowić podstawę każdego posiłku z uwagi na to, że są źródłem błonnika i wielu witamin, dodatkowo dodają objętości przy niewielkiej energetyczności posiłków. Podczas spotkań ze znajomymi najczęściej na stole królują wysokoenergetyczne, przetworzone przekąski typu chipsy czy panierowane orzeszki. Warto swoim biesiadnikom zaproponować zdrowsze alternatywy w postaci warzyw i smakowitych dipów. Podane w ten sposób znikną równie szybko co przetworzone przekąski.
  • Do marynowania tortilli można dodać ulubione przyprawy, na przykład ulubione zioła czy ostrą paprykę.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.