Imprezowe, domowe nachos z zielonym dipem
z awokado, cukinii i serka śmietankowego
porcje: 3
kalorie: 229
opis
Szukasz zdrowej i smacznej przekąski na domową imprezę lub niezapowiedziane odwiedziny znajomych? Przygotuj domowe, pieczone nachos z delikatnym sosem z awokado i cukinii. Gwarantuję, że Twoi goście to pokochają.
składniki
- 124 g tortilli pełnoziarnistej (2 placki)
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Dip z awokado:
- 90 g awokado
- 30 g cukinii
- 40 g serka śmietankowego
- 3 g czosnku (1 ząbek)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- świeża kolendra
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo do podania:
- marchewka, ogórek pokrojony w słupki
- nasiona czarnuszki
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Oliwę z oliwek wymieszaj ze słodką papryką, szczyptą soli. Tak przygotowaną marynatą posmaruj tortillę. Następnie pokrój ją na małe trójkąty. Podpiecz na rozgrzanej beztłuszczowej patelni z obu stron.
KROK 2:
Awokado obierz, następnie zmiksuj blenderem z cukinią, serkiem śmietankowym, startym czosnkiem, dopraw szczyptą soli, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, posyp posiekaną kolendrą.
KROK 3:
Podpieczone nachos podawaj z dipem z awokado i słupkami z warzyw.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 229 kcal, czyli 11,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 5,5 g |
Tłuszcz | 13,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 21 g |
Błonnik pokarmowy | 3,3 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
9.6% | 52% | 37.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Warzywa powinny stanowić podstawę każdego posiłku z uwagi na to, że są źródłem błonnika i wielu witamin, dodatkowo dodają objętości przy niewielkiej energetyczności posiłków. Podczas spotkań ze znajomymi najczęściej na stole królują wysokoenergetyczne, przetworzone przekąski typu chipsy czy panierowane orzeszki. Warto swoim biesiadnikom zaproponować zdrowsze alternatywy w postaci warzyw i smakowitych dipów. Podane w ten sposób znikną równie szybko co przetworzone przekąski.
- Do marynowania tortilli można dodać ulubione przyprawy, na przykład ulubione zioła czy ostrą paprykę.