Hawajskie wege szaszłyki z ananasem

i sosem orzechowym

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 279.7

udostępnij

opis

Tradycyjne grillowe potrawy to przede wszystkim mięsiwa. Dlatego wspólne grillowanie często bywa wyzwaniem dla osób na diecie roślinnej lub które chcą ograniczać produkty odzwierzęce. Przełam ten stereotyp, zatroszcz się o wszystkich biesiadników i przygotuj bezmięsną wersję szaszłyków. Gwarantuję, że mięsożercy również skuszą się na te roślinne szaszłyki.

składniki

  • 180 g naturalnego tofu
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g żółtej papryki
  • 200 g świeżego ananasa
  • 100 g cebuli

Marynata do tofu:

  • 10 g sosu sojowego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 g syropu z agawy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 ząbek czosnku

Sos orzechowy

  • 30 g masła orzechowego
  • 10 g sosu sojowego
  • 5 g syropu z agawy
  • 60 g jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

W miseczce wymieszaj składniki do marynaty: oliwę, sos sojowy, starty ząbek czosnku, syrop z agawy, kurkumę, ostrą i słodka paprykę i imbir.

KROK 2:

Tofu pokrój w większą kostkę, wymieszać z marynatą i odstaw na około 15 minut.

KROK 3:

Ananasa pokrój w kostkę, paprykę również. Cebulę pokrój na ósemki.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj sos orzechowy: masło orzechowe dokładnie wymieszaj z jogurtem, sosem sojowym i syropem z agawy.

KROK 5:

Na patyczki nadziej kolejno poszczególne składniki.

KROK 6:

Szaszłyki upiecz w piekarniku w 180 st. C przez 20 minut lub na grillu.

KROK 7:

Szaszłyki podawaj z sosem orzechowym.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 279,7 kcal, czyli 14% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 11,1 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany przyswajalne 19 g
Błonnik pokarmowy 1,5 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

15.7% 58% 26.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Białko jest podstawowym materiałem budulcowym naszych narządów, tkanek i hormonów. Nie może go zabraknąć w zróżnicowanej diecie. Rezygnując z produktów odzwierzęcych, odpowiednia podaż białka może stanowić wyzwanie, eliminując białko zwierzęce należy pamiętać, by wymienić je na roślinne wersje tego składnika, w postaci nasion roślin strączkowych czy właśnie tofu.
  • Tofu, od dawna jest doceniane i wykorzystywane w krajach Dalekiego Wschodu. Pozyskiwane jest z soi i zapewne znają je bardziej osoby na diecie wegetariańskiej, wegańskiej lub ograniczające spożywanie mięsa. Tofu jest produktem wysoko odżywczym, zasobnym w białko, w 100 g ma aż 8,08 g tego składnika, ale również tofu fortyfikowane będzie dobrym źródłem wapnia.
  • Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy i przyjmujące lewotyroksynę powinny zwiększyć odstęp pomiędzy przyjęciem leku a spożyciem produktów zawierających soję do minimum 4 godzin od spożycia pierwszego posiłku, ponieważ soja zaburza wchłanianie leków.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.