Hawajskie wege szaszłyki z ananasem
i sosem orzechowym
porcje: 3
kalorie: 279.7
opis
Tradycyjne grillowe potrawy to przede wszystkim mięsiwa. Dlatego wspólne grillowanie często bywa wyzwaniem dla osób na diecie roślinnej lub które chcą ograniczać produkty odzwierzęce. Przełam ten stereotyp, zatroszcz się o wszystkich biesiadników i przygotuj bezmięsną wersję szaszłyków. Gwarantuję, że mięsożercy również skuszą się na te roślinne szaszłyki.
składniki
- 180 g naturalnego tofu
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g żółtej papryki
- 200 g świeżego ananasa
- 100 g cebuli
Marynata do tofu:
- 10 g sosu sojowego
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 g syropu z agawy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 ząbek czosnku
Sos orzechowy
- 30 g masła orzechowego
- 10 g sosu sojowego
- 5 g syropu z agawy
- 60 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
W miseczce wymieszaj składniki do marynaty: oliwę, sos sojowy, starty ząbek czosnku, syrop z agawy, kurkumę, ostrą i słodka paprykę i imbir.
KROK 2:
Tofu pokrój w większą kostkę, wymieszać z marynatą i odstaw na około 15 minut.
KROK 3:
Ananasa pokrój w kostkę, paprykę również. Cebulę pokrój na ósemki.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj sos orzechowy: masło orzechowe dokładnie wymieszaj z jogurtem, sosem sojowym i syropem z agawy.
KROK 5:
Na patyczki nadziej kolejno poszczególne składniki.
KROK 6:
Szaszłyki upiecz w piekarniku w 180 st. C przez 20 minut lub na grillu.
KROK 7:
Szaszłyki podawaj z sosem orzechowym.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 279,7 kcal, czyli 14% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 11,1 g |
Tłuszcz | 18 g |
Węglowodany przyswajalne | 19 g |
Błonnik pokarmowy | 1,5 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
15.7% | 58% | 26.3% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Białko jest podstawowym materiałem budulcowym naszych narządów, tkanek i hormonów. Nie może go zabraknąć w zróżnicowanej diecie. Rezygnując z produktów odzwierzęcych, odpowiednia podaż białka może stanowić wyzwanie, eliminując białko zwierzęce należy pamiętać, by wymienić je na roślinne wersje tego składnika, w postaci nasion roślin strączkowych czy właśnie tofu.
- Tofu, od dawna jest doceniane i wykorzystywane w krajach Dalekiego Wschodu. Pozyskiwane jest z soi i zapewne znają je bardziej osoby na diecie wegetariańskiej, wegańskiej lub ograniczające spożywanie mięsa. Tofu jest produktem wysoko odżywczym, zasobnym w białko, w 100 g ma aż 8,08 g tego składnika, ale również tofu fortyfikowane będzie dobrym źródłem wapnia.
- Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy i przyjmujące lewotyroksynę powinny zwiększyć odstęp pomiędzy przyjęciem leku a spożyciem produktów zawierających soję do minimum 4 godzin od spożycia pierwszego posiłku, ponieważ soja zaburza wchłanianie leków.