Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Hawajskie wege szaszłyki z ananasem
https://mlecznakuchnia.pl/hawajskie-wege-szaszlyki-z-ananasem/

Hawajskie wege szaszłyki z ananasem

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Marynata do tofu:

Sos orzechowy

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Tradycyjne grillowe potrawy to przede wszystkim mięsiwa. Dlatego wspólne grillowanie często bywa wyzwaniem dla osób na diecie roślinnej lub które chcą ograniczać produkty odzwierzęce. Przełam ten stereotyp, zatroszcz się o wszystkich biesiadników i przygotuj bezmięsną wersję szaszłyków. Gwarantuję, że mięsożercy również skuszą się na te roślinne szaszłyki.

porada dietetyka:

KROK 1:

W miseczce wymieszaj składniki do marynaty: oliwę, sos sojowy, starty ząbek czosnku, syrop z agawy, kurkumę, ostrą i słodka paprykę i imbir.

KROK 2:

Tofu pokrój w większą kostkę, wymieszać z marynatą i odstaw na około 15 minut.

KROK 3:

Ananasa pokrój w kostkę, paprykę również. Cebulę pokrój na ósemki.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj sos orzechowy: masło orzechowe dokładnie wymieszaj z jogurtem, sosem sojowym i syropem z agawy.

KROK 5:

Na patyczki nadziej kolejno poszczególne składniki.

KROK 6:

Szaszłyki upiecz w piekarniku w 180 st. C przez 20 minut lub na grillu.

KROK 7:

Szaszłyki podawaj z sosem orzechowym.