Grzanki z bazyliowym pesto,

pieczonymi pomidorkami i burratą

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 501

udostępnij

opis

Są takie produkty, które po prostu do siebie pasują. Chrupiące pieczywo, aromatyczne bazyliowe pesto, słodkie pomidorki i delikatna burrata - czy to nie brzmi idealnie? A co, jakby odchudzić nieco tradycyjne pesto i móc cieszyć się jego smakiem znacznie częściej? Koniecznie wypróbuj tego przepisu!

składniki

  • 70 g pszenno-żytniego pieczywa lub bagietki
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 40 g serka śmietankowego
  • 15 g tartego parmezanu
  • 65 g mozzarelli burrata
  • 10 g marynowanych kaparów
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • szczypta soli

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Czosnek zetrzyj na tarce. Serek śmietankowy wymieszaj z oliwą, czosnkiem, tartym parmezanem, drobno posiekaną bazylią, szczyptą soli i pieprzem.

KROK 2:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.

KROK 3:

Pomidorki przekrój na pół. Pieczywo posmaruj pesto, ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Obok ułóż pomidorki. Całość zapiekaj około 10-15 minut.

KROK 4:

Po upieczeniu ułóż kawałki burraty, upieczone pomidorki, kapary, posyp grzanki bazylią.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 502 kcal
Białko 20,2 g
Tłuszcz 26,5 g
Węglowodany przyswajalne 45,8 g
Błonnik pokarmowy 2,9 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

16.1% 47.5% 36.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Włoska burrata – kremowa sakiewka wypełniona delikatną i słodką śmietanką, pochodzi z włoskiego regionu Apulia. Coraz częściej można ją spotkać na sklepowych półkach, ceniona za delikatnie słodki i aksamitny smak, pasuje do wielu dań z wykorzystaniem makaronów, sałatek czy właśnie pieczywa. Mozzarella burrata jest serem pełnotłustym i zjadając 100g tego produktu dostarczamy aż 23 g tłuszczu. Dlatego jeśli chciałbyś częściej cieszyć się smakiem tych aromatycznych grzanek, to warto wymienić mozzarellę burrata na mozzarellę w wersji light.
  • Możesz również skorzystać z gotowego pesto, jednak pamiętaj, że będzie ono zdecydowanie bardziej energetyczne niż to przygotowane z wykorzystaniem serka śmietankowego.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.