Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Grzanki z bazyliowym pesto,
https://mlecznakuchnia.pl/grzanki-z-bazyliowym-pesto/

Grzanki z bazyliowym pesto,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Są takie produkty, które po prostu do siebie pasują. Chrupiące pieczywo, aromatyczne bazyliowe pesto, słodkie pomidorki i delikatna burrata - czy to nie brzmi idealnie? A co, jakby odchudzić nieco tradycyjne pesto i móc cieszyć się jego smakiem znacznie częściej? Koniecznie wypróbuj tego przepisu!

porada dietetyka:

KROK 1:

Czosnek zetrzyj na tarce. Serek śmietankowy wymieszaj z oliwą, czosnkiem, tartym parmezanem, drobno posiekaną bazylią, szczyptą soli i pieprzem.

KROK 2:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.

KROK 3:

Pomidorki przekrój na pół. Pieczywo posmaruj pesto, ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Obok ułóż pomidorki. Całość zapiekaj około 10-15 minut.

KROK 4:

Po upieczeniu ułóż kawałki burraty, upieczone pomidorki, kapary, posyp grzanki bazylią.