Grzanki z bazyliowym pesto,
pieczonymi pomidorkami i burratą
porcje: 1
kalorie: 501
opis
Są takie produkty, które po prostu do siebie pasują. Chrupiące pieczywo, aromatyczne bazyliowe pesto, słodkie pomidorki i delikatna burrata - czy to nie brzmi idealnie? A co, jakby odchudzić nieco tradycyjne pesto i móc cieszyć się jego smakiem znacznie częściej? Koniecznie wypróbuj tego przepisu!
składniki
- 70 g pszenno-żytniego pieczywa lub bagietki
- 5 g oliwy z oliwek
- 40 g serka śmietankowego
- 15 g tartego parmezanu
- 65 g mozzarelli burrata
- 10 g marynowanych kaparów
- 100 g pomidorków cherry
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka świeżej bazylii
- szczypta soli
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Czosnek zetrzyj na tarce. Serek śmietankowy wymieszaj z oliwą, czosnkiem, tartym parmezanem, drobno posiekaną bazylią, szczyptą soli i pieprzem.
KROK 2:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
KROK 3:
Pomidorki przekrój na pół. Pieczywo posmaruj pesto, ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Obok ułóż pomidorki. Całość zapiekaj około 10-15 minut.
KROK 4:
Po upieczeniu ułóż kawałki burraty, upieczone pomidorki, kapary, posyp grzanki bazylią.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 502 kcal |
Białko | 20,2 g |
Tłuszcz | 26,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 45,8 g |
Błonnik pokarmowy | 2,9 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
16.1% | 47.5% | 36.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Włoska burrata – kremowa sakiewka wypełniona delikatną i słodką śmietanką, pochodzi z włoskiego regionu Apulia. Coraz częściej można ją spotkać na sklepowych półkach, ceniona za delikatnie słodki i aksamitny smak, pasuje do wielu dań z wykorzystaniem makaronów, sałatek czy właśnie pieczywa. Mozzarella burrata jest serem pełnotłustym i zjadając 100g tego produktu dostarczamy aż 23 g tłuszczu. Dlatego jeśli chciałbyś częściej cieszyć się smakiem tych aromatycznych grzanek, to warto wymienić mozzarellę burrata na mozzarellę w wersji light.
- Możesz również skorzystać z gotowego pesto, jednak pamiętaj, że będzie ono zdecydowanie bardziej energetyczne niż to przygotowane z wykorzystaniem serka śmietankowego.