Gryczane kotlety z wędzonym twarogiem,

natką pietruszki i siemieniem lnianym

fot. Patrycja Kulczycka
4.3
(4)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 367

udostępnij

opis

Czy kotlety zawsze muszą być z mięsa? Otóż nie, można przygotować je ze strączków, kaszy, warzyw z czego tylko dusza zapragnie. Tym razem mam propozycję dla miłośników kaszy gryczanej. W połączeniu z wędzonym twarogiem, tworzą duet doskonały. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

składniki

  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 250 g wędzonego twarogu
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 40 g bułki tartej
  • 50 g cebuli
  • 20 g siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku

Do panierowania:

  • bułka tarta

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odstaw do wystygnięcia.

KROK 2:

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na połowie porcji oleju podsmaż cebulę i czosnek.

KROK 3:

Po przestudzeniu kaszę wymieszaj z twarogiem, dodaj jajko, siemię lniane, bułkę tartą, szczyptę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, majeranek, podsmażoną cebulę i czosnek.

KROK 4:

Z przygotowanej masy uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej, usmaż je na pozostałym oleju.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 369 kcal, czyli 18,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 16,3 g
Tłuszcz 20,3 g
Węglowodany przyswajalne 33,3 g
Błonnik pokarmowy 4 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17.7% 49% 33.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Białko jest niezbędnym do życia składnikiem odżywczym, jest budulcem tkanek i narządów, jak również z białek składają się enzymy i hormony. Źródłem białka w diecie człowieka jest mięso, ale również mleko i jego przetwory. Nabiał z uwagi na podobny do mięsa skład aminokwasowy jest zaliczany do źródeł białka pełnowartościowego. Dlatego ograniczając spożycie mięsa, należy pamiętać, by zastąpić je innymi produktami, również zasobnymi w ten składnik odżywczy. Z pomocą przyjdą nasiona roślin strączkowych i nabiał.
  • Białko w posiłkach nie tylko dostarcza niezbędnych aminokwasów ale również odpowiada za sytość, dlatego przygotowując na przykład kotlety z warzyw czy kasz należy pamiętać, aby dodać do nich nasiona roślin strączkowych lub właśnie nabiał.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 4

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.