Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Gryczane kotlety z wędzonym twarogiem,
https://mlecznakuchnia.pl/gryczane-kotlety-z-wedzonym-twarogiem/

Gryczane kotlety z wędzonym twarogiem,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Do panierowania:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Czy kotlety zawsze muszą być z mięsa? Otóż nie, można przygotować je ze strączków, kaszy, warzyw z czego tylko dusza zapragnie. Tym razem mam propozycję dla miłośników kaszy gryczanej. W połączeniu z wędzonym twarogiem, tworzą duet doskonały. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

porada dietetyka:

KROK 1:

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odstaw do wystygnięcia.

KROK 2:

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na połowie porcji oleju podsmaż cebulę i czosnek.

KROK 3:

Po przestudzeniu kaszę wymieszaj z twarogiem, dodaj jajko, siemię lniane, bułkę tartą, szczyptę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, majeranek, podsmażoną cebulę i czosnek.

KROK 4:

Z przygotowanej masy uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej, usmaż je na pozostałym oleju.