Gryczane kotlety z wędzonym twarogiem,
natką pietruszki i siemieniem lnianym
porcje: 4
kalorie: 367
opis
Czy kotlety zawsze muszą być z mięsa? Otóż nie, można przygotować je ze strączków, kaszy, warzyw z czego tylko dusza zapragnie. Tym razem mam propozycję dla miłośników kaszy gryczanej. W połączeniu z wędzonym twarogiem, tworzą duet doskonały. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
składniki
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- 1 jajko (rozmiar L)
- 250 g wędzonego twarogu
- 20 g oleju rzepakowego
- 40 g bułki tartej
- 50 g cebuli
- 20 g siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
Do panierowania:
- bułka tarta
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odstaw do wystygnięcia.
KROK 2:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na połowie porcji oleju podsmaż cebulę i czosnek.
KROK 3:
Po przestudzeniu kaszę wymieszaj z twarogiem, dodaj jajko, siemię lniane, bułkę tartą, szczyptę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, majeranek, podsmażoną cebulę i czosnek.
KROK 4:
Z przygotowanej masy uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej, usmaż je na pozostałym oleju.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 369 kcal, czyli 18,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 16,3 g |
Tłuszcz | 20,3 g |
Węglowodany przyswajalne | 33,3 g |
Błonnik pokarmowy | 4 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
17.7% | 49% | 33.3% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Białko jest niezbędnym do życia składnikiem odżywczym, jest budulcem tkanek i narządów, jak również z białek składają się enzymy i hormony. Źródłem białka w diecie człowieka jest mięso, ale również mleko i jego przetwory. Nabiał z uwagi na podobny do mięsa skład aminokwasowy jest zaliczany do źródeł białka pełnowartościowego. Dlatego ograniczając spożycie mięsa, należy pamiętać, by zastąpić je innymi produktami, również zasobnymi w ten składnik odżywczy. Z pomocą przyjdą nasiona roślin strączkowych i nabiał.
- Białko w posiłkach nie tylko dostarcza niezbędnych aminokwasów ale również odpowiada za sytość, dlatego przygotowując na przykład kotlety z warzyw czy kasz należy pamiętać, aby dodać do nich nasiona roślin strączkowych lub właśnie nabiał.