Gryczane kanapki z pastą twarogową z
tymiankiem i pieczarkami
porcje: 2
kalorie: 253.5
opis
Kanapki mogą być również świetnym, pełnowartościowym posiłkiem, jeśli tylko podasz je z odpowiednimi dodatkami. Wypróbuj mojej propozycji na grzybowo-tymiankowy twarożek z pieczarek.
składniki
- 150 g twarogu
- 140 g gryczanego pieczywa
- 150 g pieczarek
- 30 g cebuli
- 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku lub mała garść świeżego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Do podania:
- kiełki
- rukola
- ulubione warzywa
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę następnie podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, dodaj pieczarki, całość skrop łyżeczką soku z cytryny i duś około 10 minut. Następnie pieczarki przypraw szczyptą soli i pieprzem. Po usmażeniu odstaw do wystudzenia.
KROK 3:
Twaróg ugnieć widelcem z wystudzonymi pieczarkami, dopraw tymiankiem.
KROK 4:
Pieczywo posmaruj twarożkiem. Podawaj z rukolą i ulubionymi warzywami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 253,5 kcal, czyli 12,7% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 16,5 g |
Tłuszcz | 8,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 24,7 g |
Błonnik pokarmowy | 4,3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
26% | 31% | 43% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Osoby na diecie redukcyjnej, często w pierwszej kolejności eliminują pieczywo. Ale czy właściwie? Warto obalić mit jakoby pieczywo miało tuczyć! Nie musisz rezygnować z ulubionego i szybkiego posiłku jakim są kanapki. Kanapki mogą stanowić rewelacyjny, sycący posiłek, jeśli będziemy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
- Po pierwsze: dobór pieczywa. Pieczywo jest źródłem węglowodanów i może być wartościowe, jeśli wybierzemy jego odpowiedni rodzaj. Warto wybrać żytnie, graham, gryczane lub pełnoziarniste, dzięki czemu dostarczymy większej ilości błonnika, dodatkowo będą źródłem witamin z grupy B.
- Po drugie: komponując kanapki, pamiętaj o źródle białka. To ono nadaje posiłkowi sytości.
- Pasty twarogowe z przeróżnymi dodatkami są rewelacyjnym pomysłem na dostarczenie właśnie białka do naszych kanapek. W ten sposób kanapkowy posiłek będzie bardziej treściwy, a Ty dłużej syty.
- Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, przygotuj kanapki z dodatkiem białkowym, a do tego solidną porcję warzyw. Dzięki takiemu zabiegowi zwiększysz objętość posiłku, nie podnosząc jego kaloryczności.