Gofry serowo-cukiniowe

z ogórkowym twarożkiem

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 478.5

udostępnij

opis

Cukinia to uniwersalne warzywo, które sprawdzi się w wielu tradycyjnych potrawach. Można ją dodać do jajecznicy, owsianki, przygotować z jej udziałem placki czy upiec ciasto. W tym przypadku mamy gofry, wzbogacone o to lekkostrawne warzywo, które może nie ma wyraźnego smaku, dlatego warto do niego dodać na przykład ser cheddar. W połączeniu z lekkim ogórkowym twarożkiem to idealny posiłek na upalny dzień.

składniki

Gofry:

  • 200 g cukinii
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 40 g sera cheddar
  • 70 g mąki orkiszowej jasnej
  • 20 g cebuli
  • 10 g olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Ogórkowy twarożek:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • koperek
  • 100 g zielonego ogórka
  • 50 g rzodkiewek
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 mały pęczek koperku

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Ser cheddar zetrzyj na tarce.

KROK 2:

Do startej i odsączonej cukinii dodaj jajka, mąkę, starty ser, olej, posiekaną drobno cebulkę, łyżeczkę soli, pieprz, dokładnie wymieszaj.

KROK 3:

Rozgrzej gofrownicę do mocy maksymalnej.

KROK 4:

Przygotowane ciasto wlewaj porcjami na rozgrzane płytki gofrownicy (najlepsze gofry wychodzą z gofrownicy o mocy powyżej 1000W), smaż nie otwierając przez około 5-6 minut.

KROK 5:

Ogórek dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Twaróg ugnieć widelcem z jogurtem, ogórkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.

KROK 6:

Usmażone gofry podawaj z twarożkiem i warzywami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 478,5 kcal, czyli 23,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 32,9 g
Tłuszcz 22,2 g
Węglowodany przyswajalne 37 g
Błonnik pokarmowy 2,5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

27.5% 41.7% 30.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Gofry cukiniowe to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych placków z cukinii. Idealnie sprawdza się w wersji z gulaszem lub pieczonym mięsem z sosem.
  • Cukinia to lekkostrawne, niskoenergetyczne warzywo, neutralne w smaku dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do dań zarówno wytrawnych jak i na słodko. Dzięki dodatkowi cukinii do dania zyskuje się objętość bez znacznego podniesienia kaloryczności posiłku. Cukinia to świetne warzywo dla osób na diecie redukcyjnej chcących zwiększyć objętość posiłku. Jest również lekkostrawna dlatego sprawdzi się u osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
  • Zamiast sera cheddar można śmiało wykorzystać tarty ser gouda lub mozzarellę.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.