Gofry serowo-cukiniowe
z ogórkowym twarożkiem
porcje: 2
kalorie: 478.5
opis
Cukinia to uniwersalne warzywo, które sprawdzi się w wielu tradycyjnych potrawach. Można ją dodać do jajecznicy, owsianki, przygotować z jej udziałem placki czy upiec ciasto. W tym przypadku mamy gofry, wzbogacone o to lekkostrawne warzywo, które może nie ma wyraźnego smaku, dlatego warto do niego dodać na przykład ser cheddar. W połączeniu z lekkim ogórkowym twarożkiem to idealny posiłek na upalny dzień.
składniki
Gofry:
- 200 g cukinii
- 2 jajka (rozmiar L)
- 40 g sera cheddar
- 70 g mąki orkiszowej jasnej
- 20 g cebuli
- 10 g olej rzepakowy
- sól i pieprz
Ogórkowy twarożek:
- 250 g twarogu półtłustego
- koperek
- 100 g zielonego ogórka
- 50 g rzodkiewek
- 50 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 mały pęczek koperku
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Ser cheddar zetrzyj na tarce.
KROK 2:
Do startej i odsączonej cukinii dodaj jajka, mąkę, starty ser, olej, posiekaną drobno cebulkę, łyżeczkę soli, pieprz, dokładnie wymieszaj.
KROK 3:
Rozgrzej gofrownicę do mocy maksymalnej.
KROK 4:
Przygotowane ciasto wlewaj porcjami na rozgrzane płytki gofrownicy (najlepsze gofry wychodzą z gofrownicy o mocy powyżej 1000W), smaż nie otwierając przez około 5-6 minut.
KROK 5:
Ogórek dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Twaróg ugnieć widelcem z jogurtem, ogórkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.
KROK 6:
Usmażone gofry podawaj z twarożkiem i warzywami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 478,5 kcal, czyli 23,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 32,9 g |
Tłuszcz | 22,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 37 g |
Błonnik pokarmowy | 2,5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
27.5% | 41.7% | 30.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Gofry cukiniowe to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych placków z cukinii. Idealnie sprawdza się w wersji z gulaszem lub pieczonym mięsem z sosem.
- Cukinia to lekkostrawne, niskoenergetyczne warzywo, neutralne w smaku dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do dań zarówno wytrawnych jak i na słodko. Dzięki dodatkowi cukinii do dania zyskuje się objętość bez znacznego podniesienia kaloryczności posiłku. Cukinia to świetne warzywo dla osób na diecie redukcyjnej chcących zwiększyć objętość posiłku. Jest również lekkostrawna dlatego sprawdzi się u osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
- Zamiast sera cheddar można śmiało wykorzystać tarty ser gouda lub mozzarellę.