Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Gofry serowo-cukiniowe
https://mlecznakuchnia.pl/gofry-serowo-cukiniowe/

Gofry serowo-cukiniowe

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Gofry:

Ogórkowy twarożek:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Cukinia to uniwersalne warzywo, które sprawdzi się w wielu tradycyjnych potrawach. Można ją dodać do jajecznicy, owsianki, przygotować z jej udziałem placki czy upiec ciasto. W tym przypadku mamy gofry, wzbogacone o to lekkostrawne warzywo, które może nie ma wyraźnego smaku, dlatego warto do niego dodać na przykład ser cheddar. W połączeniu z lekkim ogórkowym twarożkiem to idealny posiłek na upalny dzień.

porada dietetyka:

KROK 1:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Ser cheddar zetrzyj na tarce.

KROK 2:

Do startej i odsączonej cukinii dodaj jajka, mąkę, starty ser, olej, posiekaną drobno cebulkę, łyżeczkę soli, pieprz, dokładnie wymieszaj.

KROK 3:

Rozgrzej gofrownicę do mocy maksymalnej.

KROK 4:

Przygotowane ciasto wlewaj porcjami na rozgrzane płytki gofrownicy (najlepsze gofry wychodzą z gofrownicy o mocy powyżej 1000W), smaż nie otwierając przez około 5-6 minut.

KROK 5:

Ogórek dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Twaróg ugnieć widelcem z jogurtem, ogórkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.

KROK 6:

Usmażone gofry podawaj z twarożkiem i warzywami.