Fit rollo a’la kebab
z sosem koperkowym i marynowanym tofu
porcje: 1
kalorie: 422
opis
Zdrowy fast food naprawdę istnieje, co więcej możesz go przygotować we własnej kuchni w mniej niż 30 minut. Tutaj wersja bez mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast marynowanego tofu wykorzystać mięso z piersi kurczaka. Wykorzystaj pełnoziarniste wrapy i ciesz się ekspresowym daniem.
składniki
- 62 g tortilla pełnoziarnista (1 szt.)
- 90 g naturalnego tofu
- 50 g pomidora
- 50 g zielonego ogórka
- 20 g czerwonej cebuli
- 60 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 5 g majonezu light
- mix sałat
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Oliwę wymieszaj z sosem sojowym i przyprawą do gyrosa.
KROK 2:
Tofu pokrój na plasterki, polej marynatą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie upiecz zamarynowane tofu na beztłuszczowej patelni teflonowej.
KROK 3:
Ogórka pokrój na plasterki. Pomidora pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka, a sałatę przepłucz i osusz.
KROK 4:
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, majonezem, dopraw delikatnie szczyptą soli i pieprzem.
KROK 5:
Tortillę podgrzej na beztłuszczowej patelni z obu stron. Po podgrzaniu tortille posmaruj połową porcji sosu, dodaj mix sałat, pokrojone warzywa, grillowane tofu, polej pozostała porcja sosu, tortillę zwiń.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 422 kcal, czyli 21,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 24,8 g |
Tłuszcz | 18,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 36 g |
Błonnik pokarmowy | 1,4 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
23.5% | 40% | 36.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jogurt naturalny typu greckiego charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu (zazwyczaj do 10%) i białka, co jest wynikiem procesu produkcyjnego. Jogurt grecki posiada również nieco bardziej gęstą konsystencję niż tradycyjny jogurt naturalny. W tym daniu właśnie konsystencja odgrywa ważną kwestię. Dodatkowo większa zawartość tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, wpływa na smakowitość sosu koperkowego. Oczywiście jogurt naturalny sprawdzi się równie dobrze.
- Jeśli nie lubisz tofu, śmiało możesz wykorzystać mięso z piersi kurczaka.