Fit rollo a’la kebab

z sosem koperkowym i marynowanym tofu

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 422

udostępnij

opis

Zdrowy fast food naprawdę istnieje, co więcej możesz go przygotować we własnej kuchni w mniej niż 30 minut. Tutaj wersja bez mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast marynowanego tofu wykorzystać mięso z piersi kurczaka. Wykorzystaj pełnoziarniste wrapy i ciesz się ekspresowym daniem.

składniki

  • 62 g tortilla pełnoziarnista (1 szt.)
  • 90 g naturalnego tofu
  • 50 g pomidora
  • 50 g zielonego ogórka
  • 20 g czerwonej cebuli
  • 60 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 5 g majonezu light
  • mix sałat

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Oliwę wymieszaj z sosem sojowym i przyprawą do gyrosa.

KROK 2:

Tofu pokrój na plasterki, polej marynatą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie upiecz zamarynowane tofu na beztłuszczowej patelni teflonowej.

KROK 3:

Ogórka pokrój na plasterki. Pomidora pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka, a sałatę przepłucz i osusz.

KROK 4:

Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, majonezem, dopraw delikatnie szczyptą soli i pieprzem.

KROK 5:

Tortillę podgrzej na beztłuszczowej patelni z obu stron. Po podgrzaniu tortille posmaruj połową porcji sosu, dodaj mix sałat, pokrojone warzywa, grillowane tofu, polej pozostała porcja sosu, tortillę zwiń.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 422 kcal, czyli 21,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 24,8 g
Tłuszcz 18,8 g
Węglowodany przyswajalne 36 g
Błonnik pokarmowy 1,4 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

23.5% 40% 36.5%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jogurt naturalny typu greckiego charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu (zazwyczaj do 10%) i białka, co jest wynikiem procesu produkcyjnego. Jogurt grecki posiada również nieco bardziej gęstą konsystencję niż tradycyjny jogurt naturalny. W tym daniu właśnie konsystencja odgrywa ważną kwestię. Dodatkowo większa zawartość tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, wpływa na smakowitość sosu koperkowego. Oczywiście jogurt naturalny sprawdzi się równie dobrze.
  • Jeśli nie lubisz tofu, śmiało możesz wykorzystać mięso z piersi kurczaka.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.