Energetyczny koktajl mleczny

z masłem orzechowym, bananem i płatkami owsianymi

fot.
4
(24)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 5 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 460

udostępnij

opis

To koktajl, który pokocha cała rodzina. Wprawdzie nie należy do niskokalorycznych, ale za to jest bardzo odżywczy i sycący. Bogaty w węglowodany, łatwo przyswajalne białko, składniki mineralne, witaminy oraz zdrowe, nienasycone tłuszcze. Jeśli rano nie lubisz jeść śniadania lub jeśli zawsze brakuje Ci czasu na jego zjedzenie, to ten koktajl jest właśnie dla Ciebie! Świetnie sprawdzi się jako błyskawiczny, płynny zastępnik klasycznego śniadania. Możesz go nawet zabrać do samochodu i wypić w drodze do pracy. Jest też idealny dla osób aktywnych – dodaje energii i wspomaga pracę mięśni i regenerację po intensywnym wysiłku. Możesz go wypić zarówno na godzinę przed, jak i po treningu. Smacznego!

składniki

  • 200 ml mleka 2% tłuszczu (3/4 szklanki)
  • 120 g dojrzałego, obranego banana (1 średnia sztuka)
  • 30 g naturalnego masła orzechowego (1 duża łyżka)
  • 15 g płatków owsianych, najlepiej górskich (1,5 łyżki)
  • 5-6 g naturalnego kakao o obniżonej (do 10-12%) zawartości tłuszczu (1,5 łyżeczki), zamiast kakao możesz użyć podobną ilość karobu
  • możesz dodać kardamon lub cynamon (niekoniecznie)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do misy blendera wlej zimne mleko. Dodaj obranego i połamanego na kawałki banana (1-2 plasterki możesz zostawić do dekoracji). Dodaj też płatki owsiane, masło orzechowe oraz kakao i ewentualnie kardamon lub cynamon. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wystarczy miksować kilkadziesiąt sekund i koktajl gotowy.

Krok 2

Koktajl przelej do wysokiej szklanki, zakręcanej butelki albo słoika do koktajli, by móc zabrać go ze sobą tam, gdzie właśnie się wybierasz.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 460 kcal czyli 23% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 18,5 g
Tłuszcz 19,8 g
Węglowodany przyswajalne 49,7 g
Błonnik pokarmowy 7,5 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

16.1% 38.7% 45.2%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ten koktajl jest bardzo energetyczny i odżywczy. idealny dla osób aktywnych fizycznie. Trudno wręcz zaleźć składniki, których w nim brakuje. Zawiera bardzo dużo potasu, magnezu i wapnia – pierwiastków niezbędnych m.in. dla prawidłowej pracy mięśni, w tym także mięśnia sercowego. Jest też bogaty w cynk, żelazo, mangan i miedź, a także w komplet witamin z grupy B oraz witaminę E. Jest znakomitym źródłem łatwo dostępnej energii – nie brak w nim węglowodanów oraz cennych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko i masło orzechowe wzbogacają go też w sporą ilość dobrze przyswajalnego białka.
  • Kupując masło orzechowe zawsze czytaj etykiety produktów. Wybierz produkt naturalny, wyprodukowany wyłącznie z orzechów. Bez dodatku soli, cukru, tłuszczów utwardzanych i innych zbędnych dodatków. Zamiast klasycznego masła orzechowego produkowanego z orzechów arachidowych, możesz wykorzystać niesłodzone masła z innych orzechów. Szczególnie wartościowe są te, które wyprodukowano z orzechów włoskich i laskowych. To właśnie one zawierają najwięcej niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 24

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.