Energetyczny koktajl mleczny
z masłem orzechowym, bananem i płatkami owsianymi
porcje: 1
kalorie: 460
opis
To koktajl, który pokocha cała rodzina. Wprawdzie nie należy do niskokalorycznych, ale za to jest bardzo odżywczy i sycący. Bogaty w węglowodany, łatwo przyswajalne białko, składniki mineralne, witaminy oraz zdrowe, nienasycone tłuszcze. Jeśli rano nie lubisz jeść śniadania lub jeśli zawsze brakuje Ci czasu na jego zjedzenie, to ten koktajl jest właśnie dla Ciebie! Świetnie sprawdzi się jako błyskawiczny, płynny zastępnik klasycznego śniadania. Możesz go nawet zabrać do samochodu i wypić w drodze do pracy. Jest też idealny dla osób aktywnych – dodaje energii i wspomaga pracę mięśni i regenerację po intensywnym wysiłku. Możesz go wypić zarówno na godzinę przed, jak i po treningu. Smacznego!
składniki
- 200 ml mleka 2% tłuszczu (3/4 szklanki)
- 120 g dojrzałego, obranego banana (1 średnia sztuka)
- 30 g naturalnego masła orzechowego (1 duża łyżka)
- 15 g płatków owsianych, najlepiej górskich (1,5 łyżki)
- 5-6 g naturalnego kakao o obniżonej (do 10-12%) zawartości tłuszczu (1,5 łyżeczki), zamiast kakao możesz użyć podobną ilość karobu
- możesz dodać kardamon lub cynamon (niekoniecznie)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do misy blendera wlej zimne mleko. Dodaj obranego i połamanego na kawałki banana (1-2 plasterki możesz zostawić do dekoracji). Dodaj też płatki owsiane, masło orzechowe oraz kakao i ewentualnie kardamon lub cynamon. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wystarczy miksować kilkadziesiąt sekund i koktajl gotowy.
Krok 2
Koktajl przelej do wysokiej szklanki, zakręcanej butelki albo słoika do koktajli, by móc zabrać go ze sobą tam, gdzie właśnie się wybierasz.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 460 kcal czyli 23% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 18,5 g |
Tłuszcz | 19,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 49,7 g |
Błonnik pokarmowy | 7,5 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
16.1% | 38.7% | 45.2% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Ten koktajl jest bardzo energetyczny i odżywczy. idealny dla osób aktywnych fizycznie. Trudno wręcz zaleźć składniki, których w nim brakuje. Zawiera bardzo dużo potasu, magnezu i wapnia – pierwiastków niezbędnych m.in. dla prawidłowej pracy mięśni, w tym także mięśnia sercowego. Jest też bogaty w cynk, żelazo, mangan i miedź, a także w komplet witamin z grupy B oraz witaminę E. Jest znakomitym źródłem łatwo dostępnej energii – nie brak w nim węglowodanów oraz cennych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko i masło orzechowe wzbogacają go też w sporą ilość dobrze przyswajalnego białka.
- Kupując masło orzechowe zawsze czytaj etykiety produktów. Wybierz produkt naturalny, wyprodukowany wyłącznie z orzechów. Bez dodatku soli, cukru, tłuszczów utwardzanych i innych zbędnych dodatków. Zamiast klasycznego masła orzechowego produkowanego z orzechów arachidowych, możesz wykorzystać niesłodzone masła z innych orzechów. Szczególnie wartościowe są te, które wyprodukowano z orzechów włoskich i laskowych. To właśnie one zawierają najwięcej niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3.