Ekspresowy makaron w kremowym sosie pomidorowym

z ciecierzycą i serem cheddar

fot. Patrycja Kulczycka
5
(7)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 460

udostępnij

opis

Są takie dni, kiedy czas leci jak szalony i wtedy przychodzi mały głód. Sięgnięcie po telefon i zamówienie obiadu zwykle trwa około 30 minut, a to danie przygotujesz, a właściwie zrobi się same, w mniej niż 15 minut. Zdrowy, sycący, a przede wszystkim smaczny makaron w kremowym sosie z ciecierzycą i parmezanem, czy to połączenie nie brzmi fantastycznie?

składniki

  • 50 g pełnoziarnistego makaronu najlepiej spaghetti
  • 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 80 g ciecierzycy z puszki
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 15 g tartego sera cheddar

Dodatkowo do podania

  • 100 g pomidorków koktajlowych

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek obierz i zetrzyj na tarce.

Krok 2

Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulkę, tarty czosnek, wszystkie przyprawy, wsyp suchy makaron, wlej szklankę wody i dodaj pomidory, całość zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na palniku o niewielkiej mocy przez około 10 minut. Po tym czasie danie zamieszaj, dodaj połowę sera cheddar i ponownie wymieszaj.

Krok 3

Na koniec do makaronu dodaj ciecierzycę, danie posyp startym cheddarem i udekoruj pomidorkami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 460 kcal czyli 23% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 17,6 g
Tłuszcz 17,7 g
Węglowodany przyswajalne 48,2 g
Błonnik pokarmowy 14 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

15.3% 34% 50.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Makaron pełnoziarnisty możesz wymienić na makaron pszenny lub z mąki durum 100% lub makaron ze strączków. Jednak należy wiedzieć, że makaron pełnoziarnisty będzie zawierał więcej błonnika, dzięki czemu uzyskasz będzie sycił na dłużej.
  • W posiłkach bez mięsa należy zadbać o podaż białka, tutaj z pomocą przychodzą strączki, które są źródłem wartościowego białka. Dla uzyskania posiłku bardziej zasobnego w białko można wykorzystać makarony ze strączków.
  • Wykorzystanie ciecierzycy ze słoika lub z puszki pozwoli na skrócenie czasu przygotowania obiadu, gdyż nie wymaga ona moczenia i gotowania suchych ziaren. Konserwowane strączki mają długi termin przydatności do spożycia, są produktem łatwo dostępnym i zapewne znajdują się w każdej domowej spiżarni. Ponadto puszkowane nasiona roślin strączkowych są lepiej strawne.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 7

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.