Ekspresowe serniczki a’la jagodzianki
z twarogu
porcje: 6
kalorie: 189.5
opis
Czarne jagody, małe, niepozorne leśne owoce, brudzą ręce i zęby, ale są bogactwem antyoksydantów i witamin. Sezon na nie jest bardzo krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Zatem przygotuj wysokobiałkowe, ekspresowe jagodzianki a’la serniczki i ciesz się smakiem tych fioletowych dobroci!
składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko (rozmiar L)
- 40 g mąki owsianej
- 120 g mąki orkiszowej jasnej
- 60 g cukru lub ksylitolu
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g jagód
- 10 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo do podania:
- cukier puder
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Twaróg zmiksuj blenderem z jajkiem, cukrem. Następnie dodaj mąkę owsianą, orkiszową i dokładnie zagnieć ciasto.
KROK 2:
Z ciasta uformuj 6 kulek większych lub 8 mniejszych, ułóż je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, delikatnie spłaszcz, na środku formując wgłębienie.
KROK 3:
Jagody wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
KROK 4:
We wgłębienia ułóż jagody. Jagodzianki wstaw do piekarnika i piecz około 20- 25 minut.
KROK 5:
Jagodzianki podawaj posypane cukrem pudrem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 189,5 kcal, czyli 9,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 9,7 g |
Tłuszcz | 2,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 32,5 g |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g |
każda porcja to: 1/6 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
20.5% | 10.4% | 69.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Twarogowe jagodzianki to alternatywa dla tradycyjnych jagodowych bułeczek. Dodatek twarogu do tego typu wypieków zwiększa sytość, dzięki czemu ulubione łakocie mogą stanowić odżywczy posiłek lub przekąskę.
- Jeśli zależy Ci na ograniczeniu podaży energii lub borykasz się z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej zamień cukier na ksylitol, cukier brzozowy, który jest mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier, a jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny.
- Czarne jagody to prawdziwa skarbnica witamin i antyoksydantów. Jagody są niskokaloryczne, 100 g tych owoców dostarcza jedynie 45 kcal, są zasobne w witaminę C, B1, K oraz garbniki. Ich antyoksydacyjne działanie wspomaga odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dodatkowo zawierają sporą dawkę błonnika przez co korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.