Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Ekspresowe serniczki a’la jagodzianki
https://mlecznakuchnia.pl/ekspresowe-serniczki-ala-jagodzianki/

Ekspresowe serniczki a’la jagodzianki

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/6

krótki opis:

Czarne jagody, małe, niepozorne leśne owoce, brudzą ręce i zęby, ale są bogactwem antyoksydantów i witamin. Sezon na nie jest bardzo krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Zatem przygotuj wysokobiałkowe, ekspresowe jagodzianki a’la serniczki i ciesz się smakiem tych fioletowych dobroci!

porada dietetyka:

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem z jajkiem, cukrem. Następnie dodaj mąkę owsianą, orkiszową i dokładnie zagnieć ciasto.

KROK 2:

Z ciasta uformuj 6 kulek większych lub 8 mniejszych, ułóż je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, delikatnie spłaszcz, na środku formując wgłębienie.

KROK 3:

Jagody wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

KROK 4:

We wgłębienia ułóż jagody. Jagodzianki wstaw do piekarnika i piecz około 20- 25 minut.

KROK 5:

Jagodzianki podawaj posypane cukrem pudrem.