Ekspresowe ciasto jogurtowe

z czarnymi jagodami i kruszonką

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 45-60 min.

porcjeporcje: 10

kaloriekalorie: 288

udostępnij

opis

Ciasto jogurtowe to chyba najmniej wymagające ciasto jakie do tej pory piekłam. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Kilka składników, które zapewne masz w swojej spiżarni i w niespełna godzinę można cieszyć się idealnie wilgotnym, pełnym jagód ciastem ze słodką, maślaną kruszonką. Idealna propozycja do letniej, popołudniowej kawy.

składniki

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 130 g cukru lub ksylitolu
  • szczypta soli
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g jagód

Kruszonka:

  • 20 g mąki orkiszowej
  • 10 g masła
  • 10 g cukru

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe

UWAGA! Najlepiej by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Składniki na ciasto wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.

KROK 2:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę: mąkę, masło i cukier wymieszaj, powinny powstać niewielkie grudki zlepionego ciasta.

KROK 3:

Piekarnik nagrzej do 200 st. C.

KROK 4:

Przystąp do wymieszania ciasta: białka oddziel od żółtka. Białko ubij na pianę, następnie dodaj cukier, wymieszaj. Po połączeniu się składników dodaj jogurt, delikatnie wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wlej olej, całość wymieszaj.

KROK 5:

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Masę wlej do formy. Na wierzch ułóż jagody, całość posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na około 45-50 minut.

KROK 6:

Po upieczeniu ciasto posyp płatkami migdałowymi. Pozostaw do wystudzenia.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 288 kcal, czyli 14,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany przyswajalne 40,5 g
Błonnik pokarmowy 0,6 g

każda porcja to: 1/10 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

10% 34% 55%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Mąki orkiszowe można z powodzeniem zastąpić pszenną typ 550 lub pół na pół mąkę orkiszową jasną z orkiszową pełnoziarnistą. Mąka pełnoziarnista charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie węglowodanów, sprawdzi się idealnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
  • Jogurt naturalny można wymienić na maślankę.
  • Zamiast świeżych czarnych jagód, możesz wykorzystać mrożone. Dodaj je bez wcześniejszego rozmrażania.
  • Wymieniając cukier na ksylitol zaoszczędzisz około 200 kcal w całej porcji ciasta, ale ta zmiana wpłynie korzystnie na Twoją gospodarkę glukozowo-insulinową. Ta informacja jest kierowana głównie do osób borykających się cukrzycą lub insulinoopornością.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.