Ekspresowe ciasto jogurtowe
z czarnymi jagodami i kruszonką
porcje: 10
kalorie: 288
opis
Ciasto jogurtowe to chyba najmniej wymagające ciasto jakie do tej pory piekłam. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Kilka składników, które zapewne masz w swojej spiżarni i w niespełna godzinę można cieszyć się idealnie wilgotnym, pełnym jagód ciastem ze słodką, maślaną kruszonką. Idealna propozycja do letniej, popołudniowej kawy.
składniki
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka (rozmiar L)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 130 g cukru lub ksylitolu
- szczypta soli
- 70 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g jagód
Kruszonka:
- 20 g mąki orkiszowej
- 10 g masła
- 10 g cukru
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
UWAGA! Najlepiej by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Składniki na ciasto wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.
KROK 2:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę: mąkę, masło i cukier wymieszaj, powinny powstać niewielkie grudki zlepionego ciasta.
KROK 3:
Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
KROK 4:
Przystąp do wymieszania ciasta: białka oddziel od żółtka. Białko ubij na pianę, następnie dodaj cukier, wymieszaj. Po połączeniu się składników dodaj jogurt, delikatnie wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wlej olej, całość wymieszaj.
KROK 5:
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Masę wlej do formy. Na wierzch ułóż jagody, całość posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na około 45-50 minut.
KROK 6:
Po upieczeniu ciasto posyp płatkami migdałowymi. Pozostaw do wystudzenia.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 288 kcal, czyli 14,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7 g |
Tłuszcz | 11 g |
Węglowodany przyswajalne | 40,5 g |
Błonnik pokarmowy | 0,6 g |
każda porcja to: 1/10 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
10% | 34% | 55% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Mąki orkiszowe można z powodzeniem zastąpić pszenną typ 550 lub pół na pół mąkę orkiszową jasną z orkiszową pełnoziarnistą. Mąka pełnoziarnista charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie węglowodanów, sprawdzi się idealnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
- Jogurt naturalny można wymienić na maślankę.
- Zamiast świeżych czarnych jagód, możesz wykorzystać mrożone. Dodaj je bez wcześniejszego rozmrażania.
- Wymieniając cukier na ksylitol zaoszczędzisz około 200 kcal w całej porcji ciasta, ale ta zmiana wpłynie korzystnie na Twoją gospodarkę glukozowo-insulinową. Ta informacja jest kierowana głównie do osób borykających się cukrzycą lub insulinoopornością.