Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Ekspresowe ciasto jogurtowe
https://mlecznakuchnia.pl/ekspresowe-ciasto-jogurtowe/

Ekspresowe ciasto jogurtowe

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Kruszonka:

Dodatkowo:

UWAGA! Najlepiej by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!

_kazda_porcja_to1/10

krótki opis:

Ciasto jogurtowe to chyba najmniej wymagające ciasto jakie do tej pory piekłam. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Kilka składników, które zapewne masz w swojej spiżarni i w niespełna godzinę można cieszyć się idealnie wilgotnym, pełnym jagód ciastem ze słodką, maślaną kruszonką. Idealna propozycja do letniej, popołudniowej kawy.

porada dietetyka:

KROK 1:

Składniki na ciasto wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.

KROK 2:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę: mąkę, masło i cukier wymieszaj, powinny powstać niewielkie grudki zlepionego ciasta.

KROK 3:

Piekarnik nagrzej do 200 st. C.

KROK 4:

Przystąp do wymieszania ciasta: białka oddziel od żółtka. Białko ubij na pianę, następnie dodaj cukier, wymieszaj. Po połączeniu się składników dodaj jogurt, delikatnie wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wlej olej, całość wymieszaj.

KROK 5:

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Masę wlej do formy. Na wierzch ułóż jagody, całość posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na około 45-50 minut.

KROK 6:

Po upieczeniu ciasto posyp płatkami migdałowymi. Pozostaw do wystudzenia.