Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Ekspresowe ciasto jogurtowe https://mlecznakuchnia.pl/ekspresowe-ciasto-jogurtowe/ |
KROK 1:
Składniki na ciasto wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.
KROK 2:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę: mąkę, masło i cukier wymieszaj, powinny powstać niewielkie grudki zlepionego ciasta.
KROK 3:
Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
KROK 4:
Przystąp do wymieszania ciasta: białka oddziel od żółtka. Białko ubij na pianę, następnie dodaj cukier, wymieszaj. Po połączeniu się składników dodaj jogurt, delikatnie wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wlej olej, całość wymieszaj.
KROK 5:
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Masę wlej do formy. Na wierzch ułóż jagody, całość posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na około 45-50 minut.
KROK 6:
Po upieczeniu ciasto posyp płatkami migdałowymi. Pozostaw do wystudzenia.